Όσα θέλετε να ξέρετε για το χημικό πίλινγκ

Το χημικό πίλινγκ μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Μπορεί να γίνει στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια. Με το χημικό πίλινγκ μπορείτε να:

  • Μειώσετε τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα
  • Αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες που προκαλούνται από τις βλάβες από τον ήλιο και τη γήρανση
  • Βελτιώσετε την εμφάνιση των ήπιων ουλών
  • Αντιμετωπίσετε ορισμένους τύπους ακμής
  • Μειώσετε τις κηλίδες ηλικίας, τις φακίδες και τις σκούρες κηλίδες (μέλασμα) λόγω εγκυμοσύνης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών
  • Βελτιώσετε την όψη και την αίσθηση του δέρματος

Μετά από ένα χημικό πίλινγκ, το δέρμα είναι προσωρινά πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Θα πρέπει να γράφει “ευρύ φάσματος” στην ετικέτα, που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου. Επίσης, θα πρέπει να είναι φυσικό αντηλιακό και να είναι πάνω από SPF 30. Περιορίστε τον χρόνο σας στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι, και φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Ποιος είναι καλός υποψήφιος για ένα χημικό πίλινγκ;

Γενικά, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι καλύτεροι υποψήφιοι για χημικό πίλινγκ. Εάν έχετε πιο σκούρο δέρμα, μπορεί επίσης να έχετε καλά αποτελέσματα, ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Αλλά μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ανομοιόμορφο τόνο δέρματος μετά τη διαδικασία.

Η χαλάρωση του δέρματος, τα εξογκώματα και οι πιο έντονες ρυτίδες δεν ανταποκρίνονται καλά στο χημικό πίλινγκ. Μπορεί να χρειαστούν άλλα είδη αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων, όπως επανόρθωση με λέιζερ, λίφτινγκ προσώπου , ανόρθωση φρυδιών , ανόρθωση βλεφάρων ή πλήρωση μαλακών ιστών (κολλαγόνο ή λίπος). Ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του καταλληλότερου τύπου θεραπείας για εσάς.

Πριν κάνετε ένα χημικό πίλινγκ

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό ουλών, επιχείλιων πληγών που επανέρχονται συνεχώς ή ακτινογραφιών προσώπου.

Πριν κάνετε ένα χημικό πίλινγκ, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα και να προετοιμάσετε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας άλλα φάρμακα , όπως Retin-A, Renova ή γλυκολικό οξύ. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα.

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε το βάθος του πίλινγκ. Αυτή η απόφαση εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματός σας και τους στόχους σας για τη θεραπεία.

Πώς γίνονται τα χημικά πίλινγκ

Μπορείτε να κάνετε ένα χημικό πίλινγκ σε ένα ιατρείο ή σε ένα χειρουργικό κέντρο. Είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διανυκτέρευση.

Ο επαγγελματίας που κάνει το peeling σας θα καθαρίσει πρώτα το δέρμα σας σχολαστικά. Στη συνέχεια θα εφαρμόσουν ένα ή περισσότερα χημικά διαλύματα — όπως γλυκολικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό οξύ , γαλακτικό οξύ ή καρβολικό οξύ (φαινόλη) — σε μικρές περιοχές του δέρματός σας. Αυτό δημιουργεί μια ελεγχόμενη πληγή.  Κατά τη διάρκεια ενός χημικού πίλινγκ, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ένα αίσθημα καψίματος που διαρκεί περίπου πέντε έως δέκα λεπτά, ακολουθούμενο από ένα αίσθημα τσιμπήματος.

Τι να περιμένετε μετά το χημικό πίλινγκ

Ανάλογα με τον τύπο του χημικού πίλινγκ, μια αντίδραση παρόμοια με το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί μετά τη διαδικασία. Το ξεφλούδισμα συνήθως περιλαμβάνει ερυθρότητα που ακολουθείται από απολέπιση που τελειώνει μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες. Το ήπιο πίλινγκ μπορεί να επαναληφθεί σε διαστήματα μιας έως τεσσάρων εβδομάδων μέχρι να αποκτήσετε την όψη που επιθυμείτε.

Το μεσαίο και βαθύ ξεφλούδισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο καθώς και φουσκάλες που μπορεί να σπάσουν, να σχηματίσουν κρούστα, να γίνουν καφέ και να ξεφλουδίσουν σε διάστημα επτά έως 14 ημερών. Τα peeling μεσαίου βάθους μπορούν να επαναληφθούν σε έξι έως 12 μήνες, εάν είναι απαραίτητο.

Θα χρειαστεί να αποφύγετε τον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά από ένα χημικό πίλινγκ, καθώς το νέο σας δέρμα θα είναι εύθραυστο.

Πιθανές Επιπλοκές

Ορισμένοι τύποι δέρματος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια προσωρινή ή μόνιμη αλλαγή χρώματος στο δέρμα μετά από ένα χημικό πίλινγκ. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών , η επακόλουθη εγκυμοσύνη ή το οικογενειακό ιστορικό καφέ αποχρωματισμού στο πρόσωπο μπορεί να το κάνει πιο πιθανό.

Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος δημιουργίας ουλών σε ορισμένες περιοχές του προσώπου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν ουλή.

Για άτομα με ιστορικό εστιών έρπητα , υπάρχει μικρός κίνδυνος επανενεργοποίησης του έρπητα . Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτού.

Το σίγουρο είναι οτι πρέπει να το κάνετε με εξειδικευμένο ιατρό και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

 

χημικό πίλινγκ