Οστεοπόρωση: Όσα πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Μελέτης Οστεοπόρωσης της σπονδυλικής στήλης (EVOS), ο επιπολασμός του σπονδυλικού κατάγματος σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται ότι είναι 12,2% για τους άνδρες και 12,0% για γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών.

Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μείωση της αντοχής και της πυκνότητας ή της μάζας του οστικού ιστού. Το γεγονός, αυτό, οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και κίνδυνο για κατάγματα. Τα οστά που επηρεάζονται περισσότερο είναι το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και ο καρπός. Η οστεοπόρωση θεωρείται επίσης μια σιωπηλή ασθένεια, καθώς συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα μέχρι το πρώτο κάταγμα.

Που οφείλεται η Οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα της απώλειας οστού. Τις περισσότερες φορές, η απώλεια αυτή οφείλεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων, μιας κατηγορίας ορμονών. Τα οιστρογόνα κατέχουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση και συντήρηση των οστών σας.

Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, καθώς οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα.

Κίνδυνος Εμφάνισης Οστεοπόρωσης

Συνήθως ο κίνδυνος για εμφάνιση οστεοπόρωσης αυξάνεται με την ηλικία και παρατηρείται πιο συχνά στον γυναικείο πληθυσμό. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση είναι:

  • η αυξημένη ηλικία (<61 ετών)
  • το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
  • η λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτικοστεροειδή)
  • η εμμηνόπαυση
  • οι λευκές ή ασιατικές γυναίκες
  • η χαμηλή πυκνότητα των οστών
  • κάπνισμα
  • μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την παιδική ηλικία

Με ποιο Τρόπο γίνεται η Διάγνωση της Οστεοπόρωσης;

Η πιο συνηθισμένη εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μέσω της  απορροφησιομετρίας Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας (DXA). Το συγκεκριμένο τεστ ουσιαστικά μπορεί να μετρήσει την οστική πυκνότητα στο ισχίο και την οσφυϊκή μοίρα.

Οστεοπόρωση και Διατροφή

H οστεοπόρωση συχνά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία με σκοπό την μείωση του κινδύνου κατάγματος. Ωστόσο,  δεν είναι πάντα εφικτή και ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις κρίνονται απαραίτητες. Πιο αναλυτικά:

Φρόντισε να καλύπτεις τις Ανάγκες σου σε Ασβέστιο!

Καλές πηγές ασβεστίου είναι:

  • τα γαλακτοκομικά τρόφιμα (γάλα, γιαούρτι, τυριά)
  • ορισμένα πράσινα λαχανικά
  • μικρά ψάρια με μαλακά, βρώσιμα οστά όπως οι σαρδέλες
  • οι ξηροί καρποί
  • τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών (π.χ. τόφου, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου κ.ά.)

Ναι στη Βιταμίνη D

Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρήσιμο Tip

Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται σε ακτίνες UV-B στο φως του ήλιου. Προσπάθησε να εκτίθεσαι στον ήλιο καθημερινά για 10-20 λεπτά (κυρίως χέρια, πρόσωπο) χωρίς αντηλιακό.

Αυξησε την Πρωτεινική σου Πρόσληψη

Ενίσχυσε την διατροφή σου με περισσότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά το κρέας, το ψάρι, τα αβγά, τα πουλερικά, οι φακές, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί

Χρήσιμο Tip

Μια ισορροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με ασκήσεις αντιστάσεων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της δύναμης των οστών.

Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη Κ

Καλές πηγές είναι:

  • τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • το σπανάκι
  • το λάχανο
  • το συκώτι
  • μερικά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση
  • τα αποξηραμένα φρούτα

Χρήσιμο Tip

Τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ.

Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε Μαγνήσιο

Καλές πηγές Μαγνησίου είναι:

  • τα πράσινα λαχανικά
  • τα όσπρια
  • τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους
  • τα ακατέργαστα δημητριακά
  • τα ψάρια
  • τα αποξηραμένα φρούτα
  • Χρήσιμο Tip
  • 50 g αμυγδάλων μπορούν να καλύψουν έως και 40% των καθημερινών σου αναγκών σε μαγνήσιο

Κατανάλωσε τρόφιμα που περιέχουν Ψευδάργυρο

Καλές πηγές Ψευδαργύρου είναι:

  • το άπαχο κόκκινο κρέας
  • τα πουλερικά
  • τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • τα όσπρια
  • αποξηραμένα φρούτα

Χρήσιμο Tip

Ιδιαίτερα πλούσιες φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φασόλια και τα ρεβίθια.

 

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Πάρη Παπαχρήστο, Διαιτολόγο, MSc

οστεοπόρωση και διατροφήοστεοπόρωση