Παχυσαρκία: Η νέα έκθεση του ΠΟΥ μετατοπίζει την εστίαση από τα ατομικά σε κοινωνικά αίτια

Παχυσαρκία: Η νέα έκθεση του ΠΟΥ μετατοπίζει την εστίαση από τα ατομικά σε κοινωνικά αίτια

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα έκθεση που περιγράφει την έλλειψη προόδου στον έλεγχο των αυξανόμενων ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη.
  • Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για την παχυσαρκία που έθεσε ο ΠΟΥ το 2015, σύμφωνα με την έκθεση.
  • Ο οργανισμός προτείνει την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που υπονομεύουν την υγιεινή διατροφή.

 

Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε θέσει έναν στόχο για την ανάσχεση της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας ως μέρος της προσπάθειας  να περιοριστεί ο αριθμός των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες έως το 2025. Σύμφωνα με το Who Regional Obesity Report 2022 , καμία από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της προόδου προς τη μείωση της παχυσαρκίας και σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρει:

«Η νέα έκθεση του ΠΟΥ περιγράφει πώς οι παρεμβάσεις πολιτικής που στοχεύουν σε περιβαλλοντικούς και εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της κακής διατροφής σε ολόκληρο το επίπεδο του πληθυσμού, είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές στην αναστροφή της επιδημίας της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση των διατροφικών ανισοτήτων και στην επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμων διατροφικών συστημάτων».

Ο Δρ Joshua Petimar, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πληθυσμού στο Harvard Pilgrim Health Care Institute και το Harvard Medical School στη Βοστώνη είπε στο Medical News Today , “Η βελτίωση της διατροφής και της υγείας απαιτεί να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από την «προσωπική ευθύνη» προς την ευρύτερη κοινωνία.”  

«Οι διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς  παράγοντες, όπως οι  βιομηχανικές πρακτικές, η φτωχή πρόσβαση στα υγιεινά τρόφιμα, η μη προσιτή τιμή των υγιεινών τροφίμων και άλλοι. Οι προτεινόμενες λύσεις που προσηλώνονται στην ατομική ευθύνη χωρίς να στοχεύουν κοινωνικούς παράγοντες δεν αντιμετωπίζουν τις πρωταρχικές απειλές για τη διατροφή και την υγεία των πληθυσμών».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα εμπόδια στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την παχυσαρκία περιλαμβάνουν «τη συνεχιζόμενη αφήγηση ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ευθύνη του ατόμου και όχι ευθύνη της ευρύτερης κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ, το 25% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν παχυσαρκία…  

Στο δελτίο τύπου, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri P. Kluge τονίζει την καθολικότητα της αυξανόμενης παχυσαρκίας:

«Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καμία μεμονωμένη χώρα δεν πρόκειται να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο της ΠΟΥ για την παχυσαρκία για την ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας. Οι χώρες στην Περιφέρειά μας είναι απίστευτα διαφορετικές, αλλά όλες αντιμετωπίζουν πρόκληση σε κάποιο βαθμό».

«Δημιουργώντας περιβάλλοντα που είναι πιο ευνοϊκά, προωθώντας τις επενδύσεις και την καινοτομία στην υγεία και αναπτύσσοντας ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της παχυσαρκίας στην Περιφέρεια».

Γιατί ο ΠΟΥ ανησυχεί για την παχυσαρκία

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 59% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία. Μεταξύ των παιδιών, το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών πληρούν τις προϋποθέσεις για παχυσαρκία.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο ΠΟΥ, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Με την παχυσαρκία να συνδέεται με 13 καρκίνους, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι «άμεσα υπεύθυνος» για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Για τα έθνη που χρηματοδοτούν την εθνική υγειονομική περίθαλψη, η παχυσαρκία είναι επίσης ακριβή, καθώς καταναλώνει άμεσα έως και το 8% του συνολικού κόστους υγείας στις χώρες της ΕΕ το 2014. Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης έρευνα που διαπίστωσε ότι κοστίζει 30% περισσότερο η θεραπεία ατόμων με παχυσαρκία από τα άτομα χωρίς.

Ο ΠΟΥ προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και έχει ανακοινώσει μια σειρά πολιτικών:

  • «Η εφαρμογή δημοσιονομικών παρεμβάσεων (όπως η φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη ή οι επιδοτήσεις για υγιεινά τρόφιμα)
  • Περιορισμοί στην εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά
  • Βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες διαχείρισης της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ως μέρος της καθολικής κάλυψης υγείας
  • Προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της προσύλληψης και της φροντίδας της εγκυμοσύνης, της προώθησης του θηλασμού, των σχολικών παρεμβάσεων και των παρεμβάσεων για τη δημιουργία περιβαλλόντων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τροφίμων και ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα.

«Η έκθεση @WHO Europe Obesity τονίζει ότι η πολιτική δέσμευση υψηλού επιπέδου είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των εθνικών πολιτικών για την παχυσαρκία, οι οποίες θα συμβάλουν στη στήριξη της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας».

 

παχυσαρκίαfront-stories