Παχυσαρκία: Μία “ωρολογιακή βόμβα” για το συκώτι

Οι ερευνητές μελέτησαν 4.000 άτομα από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Διαπίστωσαν ότι το 20,8% των συμμετεχόντων είχε λιπώδη διήθηση στο συκώτι – δηλαδή ποσοστό συσσωρευμένου λίπους γύρω από το όργανο – και οι μισές περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως “σοβαρές”.

Μάλιστα ένας στους 40 είχε ήδη σημάδια κίρρωσης στο συκώτι του, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω βλάβη – η λιπώδης διήθηση στο συκώτι αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της προκαλεί καταστάσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.

Όπως εξήγησε μιλώνας στη βρετανική εφημερίδα Independent ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών, ο Dr Kushala Abeysekera: “Ασφαλώς τα υψηλά επίπεδα λιπώδους διήθησης στο συκώτι θέτουν αυτούς τους νέους ενήλικες σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος μακροπρόθεσμα”.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης τους, οι ερευνητές είπαν ότι ανησυχούν για τα υψηλά ποσοστά λιπώδους ηπατικής νόσου σε αυτούς τους πολύ νέους ασθενείς.

Επιπλέον αυτή είναι η πιο κοινή μορφή ηπατικής νόσου, που αντιπροσωπεύει το 20-30% των περιπτώσεων, αλλά συνήθως παρατηρείται στους ηλικιωμένους και όχι σε νεαρά άτομα. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε όλο και περισσότερους νέους χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
συκώτιωρολογιακή βόμβαπαχυσαρκία