Παγκόσμια πρώτη. Με “κοκτέιλ” ιών έσωσαν έφηβη από τον θάνατο

Μια έφηβη στη Βρετανία, που της έδιναν 1% πιθανότητα να ζήσει, εξαιτίας μια επικίνδυνης λοίμωξης, θεραπεύθηκε χάρη σε ένα πειραματικό “κοκτέιλ” ιών.

Η πολύ σημαντική είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για “αξιοσημείωτη” ανάκαμψη.

Η 17χρονη Isabelle Carnell-Holdaway, που πάσχει από κυστική ίνωση, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street. Όμως προσβλήθηκε από ένα υπερμικρόβιο, που σχετίζεται με τη φυματίωση.

Κανένας άλλος ασθενής, που μολύνθηκε με Mycobacterium abscessus στο Νοσοκομείο, μετά από μεταμόσχευση, δεν κατάφερε να ζήσει.

Η νεαρή Isabell, που η μοναδική της περίπτωση θα μείνει στην ιστορία, βρίσκεται εκτός σοβαρού κινδύνου, μετά από τη χορήγηση πειραματικής θεραπείας με τους λεγόμενους φάγους ή βακτηριοφάγους.

Τα “aliens”, που έσωσαν την Isabelle

Οι φάγοι είναι φυσικός ιός, που προσβάλλει τα βακτήρια και όχι τα ίδια τα κύτταρα του σώματος.

Μοιάζουν με aliens. Προσγειώνονται στην επιφάνεια των βακτηριδίων και εγχύουν τον δικό τους γενετικό κώδικα, αναγκάζοντάς τους να παραγάγουν περισσότερους φάγους. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι μετατρέπουν τα βακτηρίδια σε “εργοστάσια” φάγων, μέχρις ότου οι ιοί τελικά εκραγούν και βγουν από τα κύτταρα.

Μέχρι τώρα η μέθοδος δεν χρησιμοποιόταν ευρέως στην ιατρική, επειδή τα αντιβιοτικά είναι ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων – αν, βέβαια, ξεπεραστεί το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

Όταν η ασθενής ήταν 16 ετών, χρειάστηκε να κάνει διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, αλλά τα βακτήρια κρύβονταν ακόμη στο σώμα της.

Όταν άρχισε τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να αποτρέψει την απόρριψη των μοσχευμάτων, η λοίμωξη επέστρεψε.

Ο γιατρός της Helen Spencer δήλωσε: “Από την εμπειρία μας, όλοι οι ασθενείς με εκ νέου ανάπτυξη του Mycobacterium μετά τη μεταμόσχευση, πέθαναν. Για ορισμένους ασθενείς αυτό συνέβη μέσα σε έναν χρόνο, παρά την επιθετική θεραπεία”.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η Isabelle είχε μεγάλες, μαύρες βλάβες σαν τραυματισμούς στο δέρμα της, εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης. Κατέληξε στην εντατική, όταν το ήπαρ της άρχισε να μην λειτουργεί σωστά και μεγάλες αποικίες βακτηρίων σχηματίστηκαν στο σώμα της.

Οι γιατροί είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε και ότι η πιθανότητα επιβίωσης δεν ξεπερνούσε το 1%. Έτσι οι γονείς της αποφάσισαν να την πάρουν στο σπίτι, για να είναι περιτριγυρισμένη από οικογένεια και από φίλους.

Η ιδέα για την θεραπεία με φάγους ήρθε από τη μητέρα της Isabelle, Jo, που έψαχνε εναλλακτικές λύσεις στο Διαδίκτυο.

Η ομάδα του Νοσοκομείου Great Ormond Street επικοινώνησε με τον καθηγητή Graham Hatfull, στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη συλλογή φάγων στον κόσμο.

Έχει περίπου 15.000 φιαλίδια, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να διαπιστωθεί ποιος συνδυασμός φάγων μπορούσε να λειτουργήσει κατά της λοίμωξης στην Isabelle.

Η ομάδα των ΗΠΑ εγκατέστησε τρεις φάγους, δύο από τους οποίους τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature Medicine, στο οποίο δημοσιεύθηκε η περίπτωση της 17χρονης, οι γιατροί της έκαναν έγχυση δυο φορές την ημέρα.

“Πήρε πίσω τη ζωή της”

Η μαμά της Ισαβέλας παρατήρησε τη διαφορά μέσα σε εβδομάδες. Οι δερματικές βλάβες της κόρης της άρχισαν να θεραπεύονται και κάποιες πληγές, που ήταν ανοικτές για μήνες, άρχισαν να κλείνουν.

Όπως είπε στο BBC: “Όταν βγήκαμε από το Νοσοκομείο, έμοιαζε κυριολεκτικά σαν σκελετός με δέρμα, ήταν τόσο χάλια. Ήταν απίστευτη η επίδραση των φάγων επάνω της. Πήρε πίσω της ζωή της”.

Η Isabelle επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στο σχολείο και τώρα μαθαίνει να οδηγεί.

Όπως είπε στο BBC: “Είναι απίστευτο. Είναι απλά θαυμάσιο να είμαι σε θέση να κάνω όλα αυτά τα πράγματα μόνη μου, χωρίς προβλήματα”.

Η θανατηφόρα λοίμωξη της Isabelle δεν έχει θεραπευθεί πλήρως ακόμη, αλλά είναι υπό έλεγχο. Εξακολουθεί να δέχεται δύο εγχύσεις του ιϊκού κοκτέιλ κάθε μέρα.

Και η οικογένειά της περιμένει έναν τέταρτο φάγο να προστεθεί στο μείγμα, σε μια προσπάθεια να την καθαρίσει από τη μόλυνση εντελώς.

 

 

 

κυστική ίνωσηφάγοι