Παίζουν ρόλο τα βακτήρια του εντέρου στην κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας και η κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Έρευνα δείχνει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίζει ρόλο στις καταθλιπτικές διαταραχές και ότι τα επίπεδα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ποικίλλουν μεταξύ των εθνοτικών ομάδων.

Τώρα, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία απέδειξαν ότι 13 τύποι βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature CommunicationsTrusted Source, δείχνει πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη μέσω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και το γλουταμικό.

Η κατάθλιψη είναι ένα χρόνιο συναίσθημα λύπης, κενού ή αδυναμίας να αισθανθούμε ευχαρίστηση. Τα αίτια της κατάθλιψης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά, ωστόσο, είναι πιθανό να εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, όπως γενετικά αίτια, αλλαγές στα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε τραύμα, ψυχολογικοί ή κοινωνικοί παράγοντες.

Τι βρήκε η μελέτη;

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές στο Oxford Population Health,  διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης και της ποικιλομορφίας της μικροχλωρίδας του εντέρου με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.  Εξέτασαν δεδομένα από 1.133 συμμετέχοντες στο Rotterdam StudyTrusted Source. Στο πλαίσιο της ανάλυσής τους, φρόντισαν να ελέγχουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη χρήση φαρμάκων. Για παράδειγμα, περιλάμβαναν μόνο άτομα που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.  Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η μέτρηση των αλλαγών στη μικροχλωρίδα του εντέρου που είναι συνέπεια της κατάθλιψης – ή της φαρμακευτικής αγωγής – και όχι αιτία.

Διάφορα βακτήρια που εντοπίστηκαν έδειξαν πιθανή εμπλοκή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παράγουν νευροδιαβιβαστές, ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως το γλουταμινικό.Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν και επικύρωσαν αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια άλλη μελέτη παρατήρησης, που ονομάζεται μελέτη HELIUS.  Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη.

Ο ρόλος των βακτηρίων

Ο Δρ Najaf Amin, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Oxford Population Health, ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα «εντόπισε 13 τύπους βακτηρίων [12 γένη και μία οικογένεια] που σχετίζονται με την κατάθλιψη».  «Το Eggerthella, το Hungatella, το Sellimonas και το Lachnoclostridium βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία, ενώ τα Coprococcus, Lachnospiraceae UCG001, Ruminococcusgauvreauii ομάδα, Eubacterium ventriosum, Subdoligranulum, Ruminococcaceae, Subdoligranulum, Ruminococcaceae, UCG00min, ήταν μικρότερη η οικογένεια UCG00 και CG01 με υψηλότερη οικογένεια [UCG0] συμπτώματα κατάθλιψης», διευκρίνισε.

«Αυτά τα βακτήρια είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στο μεταβολισμό ορισμένων βασικών μορίων, όπως το γλουταμινικό και το βουτυρικό, μέσω των οποίων αυτά τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη».

Ποιες είναι οι κλινικές επιπτώσεις;

Δεδομένου ότι το μικροβίωμα του εντέρου καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, τη διατροφή ειδικότερα, μόλις διαπιστωθεί η αιτιότητα, η θεραπεία θα ήταν τόσο απλή όσο η τροποποίηση της διατροφής ή η χρήση προβιοτικών.  Επιπλέον, η κατάθλιψη είναι τόσο υποδιαγνωσμένη όσο και υπερδιαγνωσμένη ασθένεια. Ένας βιοδείκτης θα επιτρέψει μια αντικειμενική μέτρηση για την κατάθλιψη, η οποία λείπει αυτή τη στιγμή, βελτιώνοντας έτσι τη διάγνωση», εξήγησε ο Δρ Amin.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένα άλλα είδη του εντέρου [βακτήρια] μπορούν να ασκήσουν διαταραχές στο μικροπεριβάλλον του εντέρου, στο εντερικό νευρικό σύστημα, στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, στη χημεία του εγκεφάλου και στην έκφραση σημείων και συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές.

Έτσι, η υπερανάπτυξη αυτών των ειδών και η υποανάπτυξη ή η υπολειτουργία ωφέλιμων ειδών μπορεί να προκαλέσει τοπικές και συστηματικές φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τη βιοχημική και φυσιολογική σταθερότητα του εγκεφάλου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και επιδείνωση νευροψυχιατρικών καταστάσεων.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη μικροχλωρίδα του εντέρου;

Ο Δρ Amin ανέφερε ότι «είναι δυνατό να αλλάξει η σύνθεση αυτών των βακτηρίων. Αυτό είναι δυνατό με τη χρήση πρεβιοτικών και προβιοτικών. Για παράδειγμα, τα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό άλας μπορούν να αλλοιωθούν με την κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, π.χ. φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

Η αυξανόμενη γνώση σχετικά με το μικροβίωμα του εντέρου και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου ενισχύει ότι η συνετή χρήση προ- και προβιοτικών μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγείας τόσο του εντέρου όσο και του εγκεφάλου, ανέφεραν οι ειδικοί.

 

κατάθλιψηβακτήρια του εντέρουfront-storiesμικροχλωρίδα του εντέρου