Πάνω από 100 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται στην εντατική

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε χθες η ανακοίνωση 13 νέων θανάτων από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αυξήθηκε στους 14 λίγο αργότερα και αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας. Την ίδια στιγμή, 720 άτομα νοσηλεύονται λόγω της επιδημίας, με τους 102 εξ αυτών να βρίσκονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής θεραπείας και 94 να είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση, όμως μετά από 3 εβδομάδες επιβολής αυστηρότερων μέτρων ειδικά στην Αττική παρατηρείται αύξηση τόσο στους ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όσο και στους θανάτους.

Χθες παρατηρήθηκε αρνητικό ρεκόρ απωλειών ζωής λόγω της επιδημίας με 14 θανάτους, όπως αναφέραμε, ενώ μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι θάνατοι ήταν συνολικά 18, φτάνοντας συνολικά τους 450.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι όπως ανέφερε την παρασκευή ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας. “Υπάρχει μία αύξηση, το σύστημα δέχεται μία πίεση, κυρίως στην Αθήνα, όμως οι δυνάμεις μας αναδιατάσσονται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου”.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό έχουμε 122 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική, εκ των οποίων περίπου οι 75 είναι καλυμμένες. Άρα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 47 κλινών.

Πριν 10 ημέρες ήταν 107 αυτές οι κλίνες και ανάλογα με την εξέλιξη, θα το επαναλάβω, θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες εντατικής θεραπείας. Να θυμίσω επίσης, ότι βάσει του σχεδίου που έχουμε για τη λειτουργία και τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το πρώτο μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται, οι κλίνες εντατικής θεραπείας από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο νοσοκομείο Σωτηρία. Επομένως, σε κάθε περίπτωση έχουμε προετοιμαστεί και από την αρχή προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο σενάριο. Να σας θυμίσω επίσης, ότι έχουμε ενισχύσει τόσο τα Νοσοκομεία αναφοράς και έχουμε δημιουργήσει και επιπλέον Νοσοκομεία αναφοράς τα οποία έρχονται να βοηθήσουν, να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία κορμού αναφοράς που είχαμε στην πρώτη περίοδο“, ανέφερε ο υφυπουργός.

Να αναφέρουμε εδώ ότι όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας παραμένει η Αττική, όμως για να διαφανεί αν θα έχει επιθετικές τάσεις, χρειαζόμαστε τα στοιχεία μία ακόμη εβδομάδας. Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι η αύξηση των διασωληνώσεων σε περίπου 100, φέρνει σημαντική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι γενικότερα στην Ελλάδα εξακολουθούν παρατηρούνται ήπιες αυξητικές τάσεις της επιδημίας, με το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις στο σύνολο της Ελλάδα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Επίσης εκτός Αττικής οι διαγνώσεις παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Γκίκας Μαγιορκίνηςνεα κρουσματαδιασωλήνωσηδημόσια νοσοκομείαΜΕΘΒασίλης Κοντοζαμάνηςθάνατοκορονοϊός