Παράλυτοι ασθενείς χρησιμοποιούν τα χέρια τους χάρη σε επέμβαση μεταφοράς νεύρων

Άνθρωποι, που είχαν μείνει παράλυτοι μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, ανέκτησαν τη χρήση των χεριών τους, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνική μεταφοράς νεύρων.

Οι ασθενείς, στους οποίους εφαρμόστηκε η μέθοδος, έχουν κερδίσει μέρος της παλιάς τους ανεξαρτησίας, δυο χρόνια μετά από εντατικές φυσικοθεραπείες, αφού μπορούν να πληκτρολογούν, να χρησιμοποιούν τα κλειδιά τους, να γράφουν, να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, να τρώνε μόνοι τους, να βάζουν μέικ απ, να χτενίζονται, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, μετά την επανασύνδεση των νεύρων, που κάνει τα χέρια τους να κινούνται ξανά.

Οι Αυστραλοί χειρουργοί πίσω από το επίτευγμα λένε, βέβαια, ότι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική λειτουργία των άνω άκρων, αλλά ότι, παρόλα αυτά, η πρόοδος έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Καινοτόμα μέθοδος δίνει ελπίδα

Όπως αναφέρει το Lancet, πραγματοποιήθηκαν 59 μεταφορές νεύρων σε 16 νέους ασθενείς, μέσης ηλικίας 27 ετών.

Υπήρξε αποτυχία σε τέσσερις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο ασθενών που είχαν υποστεί μόνιμες βλάβες και είχαν μόνιμη μείωση της αίσθησης των χεριών.

Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο επιτυχημένη, όταν εκτελείται έξι μήνες έως έναν χρόνο μετά τον αρχικό τραυματισμό.

Προηγουμένως οι χειρουργοί έκαναν μεταμοσχεύσεις τενόντων, για να αποκαταστήσουν την κίνηση, αλλά η μεταφορά των νεύρων επιτρέπει πιο φυσική κίνηση και, για πρώτη φορά, έλεγχο των χεριών.

Επιπλέον τα νεύρα αναρρώνουν ταχύτερα από τους τένοντες, οπότε οι ασθενείς χρειάζονται μόλις 10 ημέρες, αντί για τις παραδοσιακές 6-10 εβδομάδες.

Όταν κάποιος τραυματίζεται στη σπονδυλική στήλη – συνήθως σε κάποιο τροχαίο ή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα – ο νωτιαίος μυελός σταματά να δίνει στον εγκέφαλο μηνύματα κίνησης του σώματος και επέρχεται παράλυση.

Μετέφεραν τα νεύρα

Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν τετραπληγία, η οποία επηρέαζε την κίνηση σε όλα τα άκρα τους.

Αλλά ήταν πολύ σημαντικό ότι μπορούσαν να κινήσουν κάποιους μυς στο πάνω μέρος των χεριών τους.

Τα λειτουργικά νεύρα, που οδηγούσαν από το νωτιαίο μυελό στους μυς αυτούς, “καλωδιώθηκαν” ξανά στη συνέχεια.

Τα νεύρα κόπηκαν και στη συνέχεια προσαρτήθηκαν στα νεύρα, που ελέγχουν άλλους μυς, όπως για την επέκταση του βραχίονα ή για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του χεριού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Natasha van Zyl, η οποία συνεργάζεται με δυο Νοσοκομεία και με ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Μελβούρνη, δήλωσε: “Για τους ανθρώπους με τετραπληγία, η βελτίωση στη λειτουργία των χεριών είναι από μόνη της ένας σημαντικός στόχος.

Πιστεύουμε ότι η χειρουργική επέμβαση μεταφοράς νεύρων προσφέρει μια συναρπαστική νέα επιλογή, δίνοντας στα άτομα με παράλυση τη δυνατότητα να ανακτήσουν τις λειτουργίες του βραχίονα και του χεριού τους, για να εκτελούν καθημερινές κινήσεις, χαρίζοντάς τους μεγαλύτερη ανεξαρτησία και την ικανότητα να συμμετέχουν πιο εύκολα στην οικογενειακή και στην επαγγελματική ζωή”.

 

 

επέμβαση μεταφοράς νεύρωνπαράλυσητετραπληγία