Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά υβριδικός ιός που διαφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιοί RSV και γρίπης συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν έναν νέο τύπο παθογόνου ιού

Δύο κοινοί αναπνευστικοί ιοί μπορούν να συγχωνευτούν για να σχηματίσουν έναν υβριδικό ιό ικανό να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να μολύνει τα κύτταρα του πνεύμονα – η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ποτέ τέτοια ιογενής συνεργασία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί οι συν-λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά χειρότερη νόσο για ορισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς πνευμονίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται με τη γρίπη Α, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία οξειών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένα παιδιά και μεγαλύτερα. ενήλικες.

Αν και οι συν-λοιμώξεις – όπου ένα άτομο μολύνεται και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα – πιστεύεται ότι είναι σχετικά συχνές, δεν ήταν σαφές πώς θα αντιδρούσαν αυτοί οι ιοί αν βρεθούν μέσα στο ίδιο κύτταρο.

«Οι αναπνευστικοί ιοί υπάρχουν ως μέρος μιας κοινότητας πολλών ιών που στοχεύουν όλοι στην ίδια περιοχή του σώματος, όπως μια οικολογική θέση», δήλωσε η Δρ Joanne Haney από το κέντρο έρευνας ιών MRC-University of Glasgow, που ηγήθηκε της μελέτης.  «Πρέπει να καταλάβουμε πώς αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν η μία στο πλαίσιο της άλλης για να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα της βιολογίας κάθε μεμονωμένου ιού».

Για τη διερεύνηση, η Δρ, Haney και οι συνεργάτες της μόλυναν σκόπιμα τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και με τους δύο ιούς και διαπίστωσαν ότι, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους όπως είναι γνωστό ότι κάνουν ορισμένοι άλλοι ιοί, συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν έναν υβριδικό ιό σε σχήμα φοίνικα – με το σχηματισμό του RSV ο κορμός, και η γρίπη τα φύλλα.

«Αυτό το είδος υβριδικού ιού δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν», δήλωσε ο καθηγητής Πάμπλο Μούρθια, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology . «Μιλάμε για ιούς από δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες που συνδυάζονται μαζί με τα γονιδιώματα και τις εξωτερικές πρωτεΐνες και των δύο ιών. Είναι ένας νέος τύπος παθογόνου ιού».

Μόλις σχηματιστεί, ο υβριδικός ιός ήταν επίσης σε θέση να μολύνει γειτονικά κύτταρα – ακόμη και παρουσία αντισωμάτων κατά της γρίπης που συνήθως θα εμπόδιζαν τη μόλυνση. Αν και τα αντισώματα εξακολουθούσαν να έχουν κολλήσει στις πρωτεΐνες της γρίπης στην επιφάνεια του υβριδικού ιού, ο ιός χρησιμοποίησε απλώς γειτονικές πρωτεΐνες RSV για να μολύνει πνευμονικά κύτταρα. Η Μούρθια είπε: «Η γρίπη χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια ως δούρειο ίππο».

Πιθανώς, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να προκαλέσει η γρίπη μια σοβαρή, και μερικές φορές θανατηφόρα, πνευμονική λοίμωξη που ονομάζεται ιογενής πνευμονία, δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Αν και προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι οι υβριδικοί ιοί εμπλέκονται σε ανθρώπινες ασθένειες. «Ο RSV τείνει να κατεβαίνει χαμηλότερα στον πνεύμονα από τον ιό της εποχικής γρίπης και είναι πιο πιθανό να πάθετε πιο σοβαρή ασθένεια όσο πιο κάτω πηγαίνει η μόλυνση», είπε.

«Είναι ένας άλλος λόγος για να αποφύγουμε τη μόλυνση με πολλαπλούς ιούς, γιατί αυτός ο [υβριδισμός] είναι πιθανό να συμβεί ακόμη περισσότερο εάν δεν λάβουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας».

Είναι σημαντικό ότι η ομάδα έδειξε ότι οι υβριδικοί ιοί θα μπορούσαν να μολύνουν καλλιεργημένα στρώματα κυττάρων, καθώς και μεμονωμένα αναπνευστικά κύτταρα. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα κύτταρα είναι κολλημένα μεταξύ τους με αυθεντικό τρόπο και τα σωματίδια του ιού θα πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν με τον σωστό τρόπο», είπε ο Γκρίφιν.

Το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί εάν μπορούν να σχηματιστούν υβριδικοί ιοί σε ασθενείς με συν-λοιμώξεις και, εάν ναι, ποιοι. «Πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτό συμβαίνει μόνο με τη γρίπη και τον RSV ή επεκτείνεται και σε άλλους συνδυασμούς ιών», είπε η Μούρθια. «Η εικασία μου είναι ότι συμβαίνει. Και, θα υπέθεσα ότι επεκτείνεται και σε ζωικούς [ιούς]. Αυτή είναι μόνο η αρχή αυτού που πιστεύω ότι θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, ελπίζω πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις».

ιός γρίπηςfront-storiesιοίαναπνευστικοί ιοί