Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν οπωσδήποτε τα κουκιά; (Βίντεο)

Tα κουκιά είναι από τα αρχαιότερα όσπρια που άρχισαν να καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Αποτελούν ένα θρεπτικό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Για ορισμένους ανθρώπους όμως, η κατανάλωση των κουκιών μπορεί να είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη, έως και θανατηφόρα.

Τα κουκιά είναι επικίνδυνα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD, μια γενετική διαταραχή. Ο κίνδυνος οφείλεται στο ότι τα όσπρια αυτά περιέχουν ουσίες που όταν διασπώνται κατά την πέψη, παράγουν τις λεγόμενες δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ένζυμο G6PD προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από τις δραστικές μορφές οξυγόνου, οπότε η έλλειψη ή ανεπάρκειά του συνεπάγεται ότι παραμένουν εκτεθειμένα στη φθορά.

  • Η συνηθέστερη επιπλοκή που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια είναι η αιμολυτική αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ταχύτατη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Όταν η διαθεσιμότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται λόγω της αιμολυτικής αναιμίας, διάφορα όργανα στο σώμα λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από αυτό που  χρειάζονται και εμφανίζονται συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και ίκτερος, ενώ επίσης αυξάνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων στη χολή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αιμολυτική αναιμία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ορισμένοι άνθρωποι με ανεπάρκεια G6PD δεν χρειάζεται καν να καταναλώσουν τα κουκιά για να εκδηλώσουν αρνητικές αντιδράσεις, αλλά ακόμη και η εισπνοή γύρης από το φυτό είναι αρκετή για να πυροδοτήσει τα συμπτώματα, αντίδραση που ονομάζεται κυαμισμός.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση: Μήπως το «παίρνω χάπια» δεν είναι αρκετό;

6+1 προτάσεις που δεν είχατε σκεφτεί για να χαλαρώσετε στο σπίτι!