Ποια είναι τα επαγγέλματα που συνδέονται περισσότερο με τη μοναξιά;

Έχουμε τη συνήθεια να συνδέουμε την μοναξιά με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Κι όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και νεότεροι άνθρωποι που βιώνουν το αίσθημα της μοναξιάς.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μας κάνουν να αισθανόμαστε μόνοι. Ένας από αυτούς είναι το επάγγελμα μας.

Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα που συνδέονται περισσότερο με τη μοναξιά;

Ναυτικοί

Ίσως ένα από τα πιο μοναχικά επαγγέλματα, καθώς δεν έχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και αλλαγής παραστάσεων. Δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχουν ελάχιστη επικοινωνία με τα αγαπημένα τους άτομα. Παράλληλα η διατροφή και οι δραστηριότητες είναι μεταβλητές που παρέχονται σε περιορισμένο βαθμό και χωρίς κάποια ιδιαίτερη εναλλαγή.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ κατέδειξε ότι υπάρχει απομόνωση, εκμετάλλευση από ιεραρχικά ανώτερους και αίσθημα μοναξιάς.

Όταν τα συγκεκριμένα άτομα βρίσκονται μήνες μακριά από τη στεριά, την πατρίδα τους και τους δικούς τους είναι λογικό. Το γεγονός δε πως στα «ρεπό» τους δεν έχουν επιλογές πέραν του πλοίου προφανώς και δημιουργεί μελαγχολία που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Αγρότες, ψαράδες και ξυλοκόποι

Ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών αφού μελέτησαν στατιστικά στοιχεία διαπίστωσαν πως οι εργαζόμενοι σε μοναχικά και ανασφαλή επαγγέλματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι αγρότες, οι ψαράδες και οι ξυλοκόποι, ενώ αντίθετα στο τέλος της βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί.

Το γεγονός αυτό πιθανολογικά οφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα ασκούνται σε απομονωμένες τοποθεσίες, χωρίς κόσμο και πολλές επιλογές. Αυτό προφανώς προξενεί μοναξιά, και αίσθημα μηδενισμού.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που νιώθουν έτσι να το αναγνωρίσουν και να μην το προσπερνούν. Η άρνηση μιας κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της ίδιας.

Στην περίπτωση βέβαια, της μοναξιάς που προξενείται από το επάγγελμα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Αυτό, γιατί οι επαγγελματίες έχουν την υποχρέωση στον εαυτό τους και προς τους άλλους να παράξουν έργο, οικονομική εξάρτηση από αυτό, και άρα δεν τους δίνετε καμία άλλη επιλογή.

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

μοναξιάεπαγγέλματα