Ποια είναι τα Καλύτερα Συμπληρώματα για Καλή Διάθεση & Ευεξία;

Η ψυχική μας υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή μας. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και την ευεξία μας συνολικά. Μπορούν όμως ορισμένα θρεπτικά συστατικά να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλή διάθεση επιλογή;

Η ψυχική μας υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή μας. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και την ευεξία μας συνολικά. Μπορούν όμως ορισμένα θρεπτικά συστατικά να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλή διάθεση επιλογή;

Σε αυτό το άρθρο, μαζί με την επιστημονική ομάδα του online φαρμακείου Pharm24.gr, θα εξερευνήσουμε 5 θρεπτικά συστατικά, είτε μέσω της διατροφής μας είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή μας διάθεση και ευεξία!

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή θρεπτικά συστατικά για καλή διάθεση;

Για πολλούς ανθρώπους, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είτε έχουν αρκετές παρενέργειες είτε δεν τους εξυπηρετούν πια στην καθημερινότητά τους. Για άλλους ανθρώπους, παρατηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα αίσθημα αδυναμίας και πνευματικής εξάντλησης. Αυτό οδηγεί στο ερώτημα: ποια θρεπτικά συστατικά και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι τα καλύτερα «βελτιωτικά» της διάθεσης;

Ως προς τη διατροφή, ορισμένες από τις βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη διάθεσή μας, είναι οι εξής: Βιταμίνη C, Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β, Βιταμίνη D, Μαγνήσιο και Ω-3 Λιπαρά Οξέα.

Παρακάτω, θα κάνουμε και μία σύντομη επισκόπηση των παραπάνω, για να δούμε τα πραγματικά οφέλη τους.

Βιταμίνη C

Μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση του άγχους και της κατάθλιψης όταν λαμβάνονταν επαρκή ποσοστά σε βιταμίνη C, μέσω της διατροφής μας ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Ωστόσο, ως γνωστόν, η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, με το σώμα να μην μπορεί να αποθηκεύσει αυτή τη βιταμίνη. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να λαμβάνετε τακτικά βιταμίνη C, για να εξασφαλίσετε την επαρκή διάθεση της βιταμίνης στο σώμα.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β

Οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β (B Complex) προσφέρουν ένα εύρος από οφέλη για τον οργανισμό μας, με αρκετά από αυτά να αφορούν το νευρικό σύστημα και τη διάθεση. Για παράδειγμα, η Βιταμίνη Β12, ενισχύει τη διάθεση και ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, εμπλέκεται στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα και σε άλλα κύτταρα του νευρικού συστήματος να λειτουργούν ομαλά. Τέλος, η βιταμίνη Β6, παίζει σημαντικό ρόλο στις σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες του σώματος, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολλούς ρόλους στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη. Μελέτες έχουν δείξει πως τα μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης, που συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D και βελτιωμένα επίπεδα κατά τη συμπλήρωση με τη «βιταμίνη του ήλιου».

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σώματος αλλά και του μυαλού. Το μαγνήσιο και οι αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες είναι αρκετά γνωστές τα τελευταία χρόνια, με ενδείξεις ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης και σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές από τις σωματικές μας λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων, καθώς το νευρικό σύστημα αποτελείται κυρίως από λίπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, στις χώρες που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 έλαια (όπως αυτές της Μεσογείου) έχουν παρατηρηθεί χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Πού βρίσκουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά;

Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τη διάθεση τα βρίσκουμε κατά βάση σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Ως προς τις τροφές – και όχι μόνο – συναντάμε βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα σε:

  • Βιταμίνη C: Πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλες, πιπεριές, ντομάτα, μπρόκολο, σπανάκι, ανανάς, ακτινίδιο.
  • Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: θυμάρι, αβοκάντο, σπαράγγια, αυγά, αμύγδαλα, μπανάνες, μπρόκολο, καρότα, σπανάκι, φασόλια, σιτάρι, ελαιόλαδο, παπάγια, παντζάρια.
  • Βιταμίνη D: έκθεση στον ήλιο, ψάρι, μούσλι, αυγά, μοσχάρι, συκώτι, μαργαρίνη, μουρουνέλαιο.
  • Μαγνήσιο: ξηροί καρποί, ψάρια, αβοκάντο, μπανάνες, όσπρια, μαύρη σοκολάτα.
  • Ω-3 Λιπαρά Οξέα: καρύδια, ψάρι, λιναρόσποροι, σπόροι chia, τόφου, κόκκινα φασόλια, φύτρο σίτου.

Υπάρχουν συμπληρώματα για καλή διάθεση & ευεξία;

Καθώς ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες και άλλοι παράγοντες που αφορούν τον οργανισμό μας, μπορεί να δημιουργήσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό τον λόγο, μπορούμε να βρούμε συμπληρώματα διατροφής από αξιόπιστα brands που θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες και θα αποκτήσουμε την καλή διάθεση, που όλοι επιζητούμε! Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα συμπληρώματα για καλή διάθεση και ευεξία που μπορείτε να βρείτε από το Pharm24.gr.

Βιταμίνη C

Η Ester-C 1000mg της Solgar είναι μια αποτελεσματική φόρμουλα που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης C. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα αποτελεί μια ελαφριά και εύκολα απορροφήσιμη μορφή της βιταμίνης C, με ουδέτερο pH και είναι μη όξινη.

Οι μεταβολίτες της Ester-C ενισχύουν τα επίπεδα κατακράτησης της βιταμίνης C στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στη μέγιστη ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού αλλά και του νευρικού συστήματος. Συνολικά, η Ester-C της Solgar αποτελεί μια αποτελεσματική φόρμουλα με βιοφλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β

Το Sky Premium B-Complex περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες Β σε μία ταμπλέτα. Η βιταμίνη Β αποτελεί σύμπλεγμα οκτώ διαφορετικών βιταμινών, όπου η καθεμιά συμβάλλει σε διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού. Ειδικότερα, η σύνθεση με Βιταμίνες Β3, Β5 και Β6, προσφέρει οφέλη για την καλή υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη D

Το Vitamin D3 της σειράς Classics Platinum Range από την Power Health, περιέχει βιταμίνη D στην πιο βιοδιαθέσιμη μορφή της, ως χοληκαλσιφερόλη D3, που εγγυάται την άμεση απορρόφησή της. Ένα από τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι και η υποστήριξη του νευρικού συστήματος.

Μαγνήσιο

Το Magnesium 375 της Lamberts αποτελεί μια μοναδική φόρμουλα, καθώς περιλαμβάνει τις τέσσερις κύριες μορφές μαγνησίου (κιτρικό, ανθρακικό, οξείδιο και υδροξείδιο του μαγνησίου). Αυτό εξασφαλίζει ότι με μία ταμπλέτα ημερησίως παρέχεται το 100% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης Μαγνησίου (375mg).

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για τον οργανισμό καθώς παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Το Eviol Omega-3 αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής με Ιχθυέλαιο υψηλής συγκέντρωσης, ποιότητας και καθαρότητας. Με υψηλή απόδοση Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA & DHA), το συμπλήρωμα της Eviol συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

5 tips για καλή διάθεση και ευεξία!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε για την ευημερία και την καλή μας διάθεση. Παρακάτω σας δίνουμε 5 συμβουλές για να κάνετε την καλή διάθεση, πράξη!

Tip 1: Κοιμήσου καλά

Tip 2: Πέρνα ποιοτικό χρόνο με οικογένεια και φίλους

Tip 3: Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της διατροφής και της άσκησης

Tip 4: Κάνε κάτι για τον εαυτό σου

Tip 5: Εστίασε στο παρόν με καθαρή σκέψη και επίγνωση των συναισθημάτων σου

φαρμακείοβιταμινεςευεξίαfront-storiesκαλή διάθεσηPharma24συμπληρώματα διατροφής