Ποια είναι τα οφέλη στη ζωή και την υγεία μας υιοθετώντας ένα κατοικίδιο.

Όταν σκέφτεστε τρόπους για να μειώσετε το άγχος στη ζωή, συνήθως έρχονται στο μυαλό τεχνικές όπως ο διαλογισμός , η γιόγκα και το ημερολόγιο. Αυτές είναι εξαιρετικές τεχνικές, σίγουρα. Αλλά η απόκτηση ενός νέου καλύτερου φίλου μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη για την ανακούφιση από το άγχος και την υγεία.

Ενώ οι ανθρώπινοι φίλοι παρέχουν μεγάλη κοινωνική υποστήριξη και έρχονται με μερικά υπέροχα οφέλη, αυτό το άρθρο εστιάζει στα οφέλη των κατοικίδιων φίλων: γάτες και σκύλοι.

Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός κι αν είστε κάποιος που αντιπαθεί πραγματικά τα ζώα ή είναι πολύ απασχολημένος για να τα φροντίσει σωστά, τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική κοινωνική υποστήριξη, ανακούφιση από το άγχος και άλλα οφέλη για την υγεία – ίσως περισσότερο από τους ανθρώπους.

Μερικά οφέλη μπορεί να είναι:

Βελτιώνεται η διάθεση: Για όσους αγαπούν τα ζώα, είναι σχεδόν αδύνατο να μείνουν σε κακή διάθεση όταν ένα ζευγάρι αγαπησιάρικα μάτια κουταβιού συναντά τα δικά σας ή όταν μια εξαιρετικά μαλακή γάτα τρίβεται στο χέρι σας. Εκτός από την κοινωνική υποστήριξη, την ανακούφιση από το άγχος και τα γενικά οφέλη για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν τα κατοικίδια, η έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη των κατοικίδιων για τη βελτίωση της διάθεσης. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι όσοι είχαν AIDS ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη αν είχαν κατοικίδιο.

Μειώνεται η αρτηριακή πίεση:  Ναι είναι αλήθεια. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ότι υπάρχουν θετικές φυσιολογικές επιδράσεις, ιδιαίτερα μειωμένη αρτηριακή πίεση, στο χάιδεμα των σκύλων και στην κοινωνική αλληλεπίδραση με τα ζώα συντροφιάς. Το άγγιγμα, η πραγματική πράξη του χάιδεμα του σκύλου, φάνηκε να είναι το κύριο συστατικό του λεγόμενου εφέ κατοικίδιων ζώων.

Βοηθάει στο να ασκηθείτε:

Είτε βάζουμε βόλτα με τα σκυλιά μας επειδή το χρειάζονται είτε είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουμε μια βόλτα όταν έχουμε συντροφιά, οι ιδιοκτήτες σκύλων αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο περπάτημα από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τουλάχιστον αν ζούμε σε αστικό περιβάλλον.

Τα περισσότερα άτομα με σκυλιά πιθανότατα θα σας πουν ότι απολαμβάνουν τις βόλτες τους περισσότερο λόγω της συντροφικότητας των κατοικίδιων τους και ίσως ακόμη και της αίσθησης ότι είναι μέρος μιας κοινότητας άλλων εραστών κατοικίδιων ζώων. Επειδή η άσκηση είναι καλή για τη διαχείριση του στρες και τη γενική υγεία, η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να πιστωθεί ότι αυξάνει αυτά τα οφέλη.

Μας κάνει πιο προσιτούς:  ο να έχουμε ένα σκυλί μαζί μας μπορεί να μας κάνει πιο προσιτούς και να δίνει στους ανθρώπους έναν λόγο να σταματήσουν και να μιλήσουν, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ανθρώπων που συναντάμε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αυξήσουμε το δίκτυο φίλων και γνωστών μας. έχει επίσης μεγάλα οφέλη διαχείρισης του άγχους. 

Γεμίζουμε από την αγάπη τους που την δίνουν άνευ όρων: 

Τα κατοικίδια μπορούν να είναι δίπλα σας με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν. Μπορούν να προσφέρουν αγάπη και συντροφιά, και μπορούν επίσης να απολαμβάνουν άνετες σιωπές, να κρατούν μυστικά και είναι εξαιρετικοί χουχουλιάρικες. Και θα μπορούσαν να είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του γηροκομείου ανέφεραν λιγότερη μοναξιά όταν τους επισκέπτονταν μόνο σκύλοι παρά όταν περνούσαν χρόνο με σκύλους και άλλους ανθρώπους. 5

Όλα αυτά τα οφέλη μπορεί να μειώσει το ποσό του στρες εμπειρία των ανθρώπων σε απάντηση σε αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και έλλειψη κοινωνικής στήριξης από τους ανθρώπους.

Μας ακούν χωρίς να μας κρίνουν: Ενώ όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη του να μιλάς για τα προβλήματά σου με έναν καλό φίλο που είναι επίσης καλός ακροατής, η έρευνα δείχνει ότι το να περνάς χρόνο με ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο.

Μια μελέτη έδειξε ότι, όταν εκτελούσαν μια εργασία που είναι αγχωτική, οι άνθρωποι βίωσαν στην πραγματικότητα λιγότερο άγχος όταν τα κατοικίδιά τους ήταν μαζί τους παρά όταν ήταν παρών ένας υποστηρικτικός φίλος ή ακόμα και ο σύζυγός τους. 6  Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κατοικίδια ζώα δεν μας κρίνουν? απλά μας αγαπούν.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου δεν είναι για όλους. Τα κατοικίδια έρχονται με επιπλέον δουλειά και υπευθυνότητα, που μπορεί να φέρει το δικό του άγχος. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οφέλη από την κατοχή ενός κατοικίδιου είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Το να έχεις έναν γούνινο καλύτερο φίλο μπορεί να μειώσει το άγχος στη ζωή σου και να σου προσφέρει υποστήριξη όταν οι καιροί γίνονται δύσκολες.

 

στρεςκατοικιδιαfront-stories