Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού τζίντζερ για την υγεία;

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό αλλά είναι επίσης ένα αρχαίο φυτικό φάρμακο που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για μια σειρά από παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο βήχας, το κρυολόγημα και η ναυτία.

Έχει διάφορες μορφές όπως φρέσκο, σε σκόνη, αποξηραμένο, γλασέ, αλλά και σε κάψουλες, εκχυλίσματα, δισκία.

Μπορείτε να φτιάξετε τσάι τζίντζερ βράζοντας τη ρίζα σε νερό. Έχει έντονη και πικάντικη γεύση.

6 πιθανά οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ, μπορεί να βοηθήσει:

  • Στα συμπτώματα ναυτίας, όπως ζάλη, έμετο και κρύο ιδρώτα.
  • Στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης – να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς: Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τζίντζερ σε ημερήσιες δόσεις 2-6 γραμμαρίων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • Στη διαχείριση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους  αυξάνοντας τη θερμογένεση που βοηθά στην καύση λίπους, με αύξηση της διάσπασης των λιπών για ενέργεια, αναστέλλοντας την αποθήκευση και απορρόφηση λίπους, αναστέλλοντας την απορρόφηση λίπους και  βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.
  • Στην ανακούφιση από πόνο και φλεγμονή: Η έρευνα δείχνει ότι οι ενώσεις του τζίντζερ  βοηθούν στη μείωση της παραγωγής προφλεγμονωδών δεικτών. Το τσάι τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου, εάν το παίρνετε στην αρχή της περιόδου σας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι εξίσου ή πιο αποτελεσματικό από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακούφισης του πόνου
  • Στην προστασία του εγκεφάλου σας: Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις προστατευτικές επιδράσεις του τζίντζερ κατά του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής – δύο παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού τζίντζερ είναι τα αέρια, το φούσκωμα, η καούρα και η ναυτία. Οι μελέτες συνιστούν να μην υπερβαίνετε την κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ (κάτω από 4 φλιτζάνια την ημέρα).

Πώς να φτιάξετε τσάι τζίντζερ στο σπίτι

Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας τσάι τζίντζερ.

Συστατικά

  • 4-6 λεπτές φέτες αποφλοιωμένο, ωμό τζίντζερ (για πιο δυνατό τσάι τζίντζερ, προσθέστε περισσότερες φέτες)
  • 2 φλιτζάνια (473 mL) νερό
  • χυμό από μισό λάιμ ή λεμόνι
  • μέλι ή άλλο γλυκαντικό, για γεύση (προαιρετικά)

Οδηγίες  

  1. Αρχικά, πλύνετε και τρίψτε τη ρίζα τζίντζερ. Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε το τζίντζερ και κόψτε σε λεπτές φέτες.
  2. Γεμίστε μια μέτρια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό. Τοποθετήστε τις φέτες τζίντζερ σε νερό και αφήστε τις να βράσουν και στη συνέχεια σιγοβράστε για 10-20 λεπτά. Σιγοβράστε περισσότερο για πιο πικάντικο τσάι.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε λάιμ ή χυμό λεμονιού και μέλι για γεύση, αν θέλετε.
  4. Σερβίρετε.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ

  • Είναι ασφαλές να πίνετε τσάι τζίντζερ κάθε μέρα; Ναι — ο FDA λέει ότι το τζίντζερ αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές και μπορείτε να καταναλώνετε έως και 4 γραμμάρια τζίντζερ την ημέρα – που είναι πολύ περισσότερο από ό,τι θα καταναλώνατε σε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ.
  • Μπορείτε να πιείτε τσάι τζίντζερ πριν τον ύπνο; Ναί. Το τσάι τζίντζερ θεωρείται έγχυμα χωρίς καφεΐνη επειδή, σε αντίθεση με το μαύρο, το πράσινο  και το λευκό τσάι, δεν προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis , το οποίο είναι η πηγή της καφεΐνης στο τσάι.
  • Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πιείτε τσάι τζίντζερ; Μπορείτε να απολαύσετε το φλιτζάνι σας τσάι τζίντζερ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας — το πρώτο πράγμα το πρωί, ακριβώς πριν τον ύπνο ή οποιαδήποτε στιγμή στο ενδιάμεσο.
  • Τι κάνει το τζίντζερ στο σώμα; Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε ενώσεις με πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία σε όλο το σώμα. Έχει πιθανά αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, φιλικά προς την απώλεια βάρους και προστατευτικά για τον εγκέφαλο και την καρδιά.
front-storiesτσάι τζίντζερτζίντζερ