Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της διπολικής διαταραχής;

Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν συχνά κύκλους αυξημένης και καταθλιπτικής διάθεσης που ταιριάζουν στην περιγραφή της “μανιακής κατάθλιψης”. Όταν η ασθένεια ενός ατόμου ακολουθεί αυτό το κλασικό μοτίβο, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι σχετικά εύκολη.

Αλλά η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ύπουλη. Τα συμπτώματα μπορεί να αψηφήσουν την αναμενόμενη μανιοκαταθλιπτική ακολουθία. Σπάνια επεισόδια ήπιας μανίας ή υπομανίας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Η κατάθλιψη μπορεί να επισκιάσει άλλες πτυχές της ασθένειας. Μερικές φορές, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της μανίας μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Και η κατάχρηση ουσιών, εάν υπάρχει, μπορεί να θολώσει την εικόνα.

Μαζί, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή. Μερικά στοιχεία για τη διπολική διαταραχή που αξίζει να σημειωθούν:

  • Έως και το 20% των ατόμων που παραπονιούνται για κατάθλιψη στον γιατρό τους έχουν στην πραγματικότητα διπολική διαταραχή.
  • Περίπου τα μισά άτομα με διπολική διαταραχή έχουν επισκεφθεί τρεις επαγγελματίες προτού διαγνωστούν σωστά.
  • Χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ενταχθούν οι άνθρωποι σε θεραπεία για τη διπολική διαταραχή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό προκαλείται εν μέρει από τις καθυστερήσεις στη διάγνωση.

Τα περισσότερα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν πρόσθετες ψυχιατρικές καταστάσεις (όπως κατάχρηση ουσιών ή άγχος) που μπορεί να κάνουν τη συνολική διάγνωση πιο δύσκολη. Η διπολική διαταραχή συχνά συγχέεται με “απλή” κατάθλιψη.

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άτομα που πάσχουν μόνο από κατάθλιψη. Στη διπολική διαταραχή ΙΙ, την ηπιότερη μορφή, τα μανιακά επεισόδια είναι ήπια και μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Εν τω μεταξύ, ο χρόνος που αφιερώνεται με συμπτώματα κατάθλιψης ξεπερνά το χρόνο που αφιερώνεται με υπομανιακά συμπτώματα κατά περίπου 35 προς ένα στα άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ.

Ο χρόνος που δαπανάται με συμπτώματα κατάθλιψης συνήθως υπερτερεί επίσης του χρόνου που δαπανάται με συμπτώματα μανίας στη διπολική διαταραχή Ι κατά περίπου τρία προς ένα, αν και η πιο σοβαρή μανία στη διπολική Ι είναι γενικά ευκολότερο να εντοπιστεί.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή – που συχνά αναφέρεται ως μονοπολική κατάθλιψη – διαφέρει από τη διπολική διαταραχή ΙΙ – που ονομάζεται επίσης διπολική κατάθλιψη – στο ότι η μονοπολική κατάθλιψη δεν έχει διαστήματα υπομανίας, ενώ η διπολική ΙΙ έχει διαστήματα υπομανίας.

Οποιοσδήποτε αξιολογείται για κατάθλιψη θα πρέπει επίσης να αξιολογείται για ιστορικό μανιακών ή υπομανικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η διπολική διαταραχή και η κατάχρηση ουσιών μπορεί να συμβαδίζουν

Η κατάχρηση ουσιών συχνά περιπλέκει τη διάγνωση και τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Η κατάχρηση ουσιών είναι ο σύντροφος της διπολικής διαταραχής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έως και το 60% των ατόμων με διπολική διαταραχή κάνουν επίσης κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Η μη θεραπευμένη κατάχρηση ουσιών μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη διαχείριση των συμπτωμάτων διάθεσης της διπολικής διαταραχής, εάν υπάρχουν και οι δύο διαταραχές. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να γίνει μια σίγουρη διάγνωση της διπολικής διαταραχής όταν κάποιος κάνει ενεργά κατάχρηση ουσιών που προκαλούν διακυμάνσεις της διάθεσης.

Ουσίες όπως το αλκοόλ και η κοκαΐνη μπορούν επίσης να θολώσουν την εικόνα στη διπολική διαταραχή. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι μαστουρωμένοι με κοκαΐνη μπορεί να φαίνονται μανιακοί ενώ στην πραγματικότητα είναι μεθυσμένοι ή να έχουν μια καταθλιπτική “κατάρρευση” όταν το ναρκωτικό εξασθενεί. Ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ως μέρος της παρορμητικότητας και της απερισκεψίας της μανίας. Άλλοι μπορεί να έχουν μια ανεξάρτητη διαταραχή χρήσης ουσιών, η οποία απαιτεί τη δική της θεραπεία. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να κάνει τα διπολικά επεισόδια (μανία και κατάθλιψη) πιο συχνά ή πιο σοβαρά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής είναι συνήθως λιγότερο αποτελεσματικά όταν κάποιος κάνει χρήση αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών.

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά παρουσιάζουν απότομες εναλλαγές από το να αισθάνονται υπερβολικά ευτυχισμένα και ενεργητικά (ή ευερέθιστα) στο να αισθάνονται πολύ λυπημένα.

Μεταξύ αυτών των ακραίων επιπέδων διάθεσης, μπορεί να έχουν φυσιολογική διάθεση. Λόγω των ακραίων σκαμπανεβασμάτων, η κατάσταση αυτή ονομάζεται μερικές φορές μανιοκατάθλιψη ή διπολική κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης στη διπολική διαταραχή. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να ισχύουν για τον καθένα, ανάλογα με το αν έχουμε μια ανοδική ή καθοδική μέρα. Ωστόσο, στη διπολική διαταραχή περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται καθημερινά για εβδομάδες ή μήνες, ακόμη και για χρόνια. Οι εναλλαγές μεταξύ κατάθλιψης και μανίας αφορούν τη διάθεση, την ενέργεια και την ικανότητα λειτουργίας.

“Η διπολική διαταραχή συχνά συγχέεται με τη ΔΕΠΥ στα παιδιά”, λέει ο Michael Aronson, MD, κλινικός ψυχίατρος. “Υπάρχουν πολύ παρόμοια συμπτώματα, η αφηρημάδα, οι περίοδοι κατάθλιψης”.

Η παιδική ή εφηβική διπολική διαταραχή είναι συχνά η πιο δύσκολη διάγνωση, προσθέτει σε σχετικό σχόλιο στην ιατρική ιστοσελίδα Webmd . “Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν πρόκειται για φυσιολογικές διακυμάνσεις της διάθεσης, διπολική διαταραχή ή ΔΕΠΥ. Επίσης, στην εφηβεία, η κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά από ό,τι στους ενήλικες. Υπάρχει θυμός, ευερεθιστότητα και επαναστατική συμπεριφορά. Για να διαφοροποιηθούν καλύτερα τα επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα θυμού από τη διπολική διαταραχή στα παιδιά και τους εφήβους, δημιουργήθηκε μια νέα διαγνωστική κατηγορία που ονομάζεται Διαταρακτική Διαταραχή Δυσλειτουργίας της Διάθεσης (DMDD).

Στους ενήλικες, άλλα προβλήματα συνοδεύουν συχνά τη διπολική διαταραχή. Οι γυναίκες με διπολική διαταραχή είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια σε διάστημα ενός έτους — που ονομάζεται “ταχεία κυκλικότητα”. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν μανία και καταθλιπτικά συμπτώματα στο ίδιο επεισόδιο — που ονομάζεται επεισόδιο με “μικτά χαρακτηριστικά”. Επίσης, έως και περίπου το 60% όλων των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ, εποχιακή κατάθλιψη ή ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Οι επιδράσεις των ναρκωτικών του δρόμου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κατάθλιψη ή να μιμηθούν τα συμπτώματα της μανίας, καθιστώντας τη διάγνωση ιδιαίτερα δύσκολη στους χρήστες ουσιών και όχι πάντα απλή.

Σημάδια μανίας: αυξημένη δραστηριότητα- λιγότερη ανάγκη για ύπνο- υπερβολικά ευφορική ή ευερέθιστη διάθεση- ριψοκίνδυνες ή παρορμητικές συμπεριφορές- αγωνιώδεις σκέψεις- έντονη, γρήγορη ομιλία.

Σημάδια κατάθλιψης: θλιμμένη ή αγχώδης διάθεση- υπερβολικά αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας- απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες (όπως το σεξ)- δυσκολία συγκέντρωσης- διαταραχές ύπνου, σκέψεις αυτοκτονίας.

αλκοόλκατάθλιψηδιπολική διαταραχήfront-stories