Ποια είναι τα σημάδια της κρίσης πανικού που πρέπει να γνωρίζετε και πώς διαφέρει από το άγχος

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα άτομο φοβάται ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Είναι ένας μη ιατρικός όρος που αναφέρεται σε ένα αίσθημα φόβου ή ανησυχίας που συχνά σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θέμα ή ανησυχία. Εκτός από τα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας, συχνά περιλαμβάνει και σωματικά συμπτώματα, όπως η μυϊκή ένταση.

Το άγχος διαφέρει από την κρίση πανικού, η οποία αποτελεί σύμπτωμα της διαταραχής πανικού. Το άγχος συχνά σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μια κρίση πανικού, από την άλλη, μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα, και τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του άγχους.

Ωστόσο, εάν τα επίπεδα άγχους και στρες συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω προβλήματα.

  • Μια κρίση άγχους συνήθως συνεπάγεται φόβο για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό ή πρόβλημα που θα μπορούσε να συμβεί.
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, ανησυχία και ενδεχομένως σωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.
  • Το άγχος διαφέρει από την κρίση πανικού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος μιας διαταραχής άγχους ή πανικού.

Κρίση άγχους έναντι κρίσης πανικού

Το άγχος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πανικού, αλλά διαφέρει από την κρίση πανικού.

Ποιες είναι οι διαφορές;

Ακολουθούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που τις διακρίνουν.

Μια κρίση άγχους, ή άγχος:

  • μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο έναυσμα, όπως μια εξέταση, θέματα στο χώρο εργασίας, ένα θέμα υγείας ή ένα πρόβλημα σχέσης
  • δεν αποτελεί διαγνώσιμη πάθηση
  • είναι λιγότερο σοβαρή από την κρίση πανικού
  • αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά
  • περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή “κόμπο στο στομάχι”

Μια κρίση πανικού:

  • δεν έχει συγκεκριμένο εκλυτικό αίτιο
  • μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της διαταραχής πανικού, μιας διαγνώσιμης κατάστασης
  • έχει σοβαρά συμπτώματα
  • μπορεί να συμβεί είτε το άτομο αισθάνεται ήρεμο είτε ανήσυχο
  • περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα και συναισθήματα τρόμου τόσο έντονα που το άτομο φοβάται πλήρη απώλεια ελέγχου ή επικείμενο θάνατο
  • εμφανίζεται συχνά ξαφνικά και απροσδόκητα και διαρκεί από λίγα λεπτά έως μία ώρα, αν και ο αρνητικός αντίκτυπος μπορεί να συνεχιστεί

Ο όρος “κρίση άγχους” δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο 5ης έκδοσης (DSM-V) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (APA). Οι κρίσεις πανικού, ωστόσο, αποτελούν σύμπτωμα της διαταραχής πανικού στο DSM-V. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να διαγνώσει τη διαταραχή πανικού.

Διαφορά στα συμπτώματα

Τόσο ο πανικός όσο και το άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν φόβο, ταχυκαρδία, ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και παράλογες σκέψεις.

Ωστόσο, σε μια κρίση πανικού, αυτά είναι πολύ πιο σοβαρά. Το άτομο μπορεί πραγματικά να πιστεύει ότι πρόκειται να πεθάνει.

Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ιατρική φροντίδα αν έχει κρίση πανικού σε σχέση με μια κρίση άγχους.

Διαφορές στον τρόπο έναρξης

Το άγχος μπορεί να είναι μια αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ανησυχία ή φόβο. Τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά και το άτομο συνήθως ανησυχεί ή ανησυχεί στην αρχή. Μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι αν μόνο αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, όλα θα πάνε καλά.

Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση και δεν υπάρχει τρόπος να την αποτρέψει κανείς. Μπορεί να συμβεί είτε το άτομο αισθάνεται ήρεμο είτε ανήσυχο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνά δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία και το επίπεδο του φόβου είναι δυσανάλογο με την αφορμή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την APA, η αντίδραση δεν σχετίζεται με την κατάσταση.

Διαφορές στη διάρκεια

Το άγχος συχνά σχετίζεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση. Έχει την τάση να συσσωρεύεται και να συνεχίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μια κρίση πανικού ξεκινάει ξαφνικά, τα συμπτώματα κορυφώνονται μετά από 10 λεπτά και συνήθως υποχωρούν μετά από 30 λεπτά περίπου, αν και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Το άγχος γενικά δεν κορυφώνεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά ορισμένα άτομα με άγχος μπορεί να εξελιχθούν σε κρίσεις πανικού.

Μπορεί το άγχος να οδηγήσει σε πανικό;

Ένα άτομο που πάσχει από διαταραχή πανικού μπορεί να βιώνει άγχος ότι πρόκειται να πάθει κρίση πανικού. Η αβεβαιότητα σχετικά με το αν ή πότε θα συμβεί μια κρίση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος μεταξύ των κρίσεων.

Για ένα άτομο με διαταραχή πανικού, το άγχος μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού. Ο φόβος ότι θα πάθει κρίση πανικού μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ατόμου και την ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή.

Η APA υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας βιολογικός παράγοντας που διέπει τη διαταραχή πανικού, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει έναν συγκεκριμένο δείκτη.

 

front-storiesκρίσεις πανικού