Ποια είναι τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι κυρίως μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, και κυρίως τα αγόρια. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας αναφέρει ότι το 3,2% των γυναικών στις ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 44 ετών έχουν ΔΕΠΥ, αν και συχνά μπορεί να αγνοηθεί ή να γίνει λάθος διάγνωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να οπλιστείτε με σωστές πληροφορίες, ειδικά αν παρατηρείτε σημάδια ή συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Τι είναι η ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από μια ομάδα επίμονων προβλημάτων, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, παρορμητική δράση ή αίσθημα ανησυχίας. «Η ΔΕΠΥ περιγράφεται καλύτερα ως μια ασυνεπής ικανότητα να εστιάζεις σε αυτό που πραγματικά θέλεις», λέει ο Lesley Cook, PSY.D ,  κλινικός ψυχολόγος στο Fredericksburg της Βιρτζίνια.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την οργάνωση και μπορεί να εκδηλωθεί ως ανυπομονησία και θυμό».  «Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί να λάβουν λάθος διάγνωση με διαταραχή διάθεσης ή άγχους», λέει ο David Goodman, MD, LFAPA , αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και συμπεριφορικής ψυχιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Ποια είναι τα σημάδια της ΔΕΠΥ στις γυναίκες;

Οι άνδρες διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.

 Στους άνδρες, τα σημάδια της διαταραχής κυμαίνονται από προβλήματα εστίασης έως υπερκινητικότητα, προβλήματα μάθησης έως κακή συμπεριφοράσύμφωνα με μια μελέτη από το King’s College στο Λονδίνο.

Ωστόσο, «για τα θηλυκά που ορίζονται ως προς το φύλο κατά τη γέννηση, τα απρόσεκτα συμπτώματα, όχι τα συμπτώματα υπερκινητικότητας, είναι αυτό που βλέπουμε», λέει ο Dr. Cook. Συγκεκριμένα, τα κοινά συμπτώματα ΔΕΠΥ στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Το να μην δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες, κάτι που οδηγεί σε λάθη
  • Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την εστίαση και να ακούς τους άλλους
  • Πρόβλημα ακολουθώντας τις οδηγίες
  • Αποσπάται εύκολα η προσοχή
  • Αμνησία

«Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί υπάρχει διαίρεση φύλου με συμπτώματα ΔΕΠΥ», λέει ο Δρ Κουκ. «Θα μπορούσε να έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση – οι γυναίκες συχνά ενθαρρύνονται από την παιδική τους ηλικία να μην είναι ενοχλητικές. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να το ανακαλύψουμε πραγματικά».

Πώς μπορεί η ΔΕΠΥ να επηρεάσει τη ζωή μιας γυναίκας;

Η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά είδη αγώνων στη ζωή μιας γυναίκας. «Οι γυναίκες με μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ είναι σταθερά ασυνεπείς στην ολοκλήρωση των καθηκόντων τους», λέει ο Δρ Γκούντμαν. «Αυτό είναι εμφανές όταν καθυστερείτε, ξεχνάτε τα ραντεβού σας, τοποθετείτε λάθος τα κλειδιά ή το τηλέφωνό σας ή όταν καθυστερείτε να παραλάβετε τα παιδιά σας από το σχολείο». Εάν η πληρωμή ενός λογαριασμού σας ξεφεύγει μία ή δύο φορές, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ΔΕΠΥ, ωστόσο. Αντίθετα, τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορούν να εντοπιστούν στη ζωή σας.

Μπορεί να είστε πολύ εξοικειωμένοι με τους ανθρώπους που σας αποκαλούν αναξιόπιστους ή ασταθείς. «Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί συχνά να μην συνειδητοποιούν καν ότι έχουν μια θεραπεύσιμη διαταραχή», προσθέτει ο Δρ Γκούντμαν. «Μετά από αρκετές δεκαετίες που δέχονται κριτική, μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα «Αυτό είμαι». Με τη σειρά του, αυτό το είδος σκέψης μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας, ακόμη και να συμβάλει στην κατάθλιψη – μπορεί να είναι ένας δύσκολος κύκλος για να σπάσετε.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ;

Η λήψη μιας διάγνωσης είναι ζωτικής σημασίας. «Μόλις μειωθούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά σας, θα καταλάβετε ότι αυτό που έχετε – ΔΕΠΥ – είναι διαφορετικό από αυτό που είστε ως άτομο», λέει ο Δρ Γκούντμαν. «Η αυτοπεποίθησή σας θα αυξηθεί. Η επίσκεψη σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος με ΔΕΠΥ σε ενήλικες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθείτε με ακρίβεια. Επειδή το 70% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ έχουν άλλη ψυχιατρική πάθηση, μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση περιλαμβάνει μια μακρά λίστα ερωτήσεων για να ληφθεί υπόψη η παρουσία ή η απουσία αρκετών ψυχιατρικών διαταραχών πέρα ​​από τη ΔΕΠΥ».

Μόλις έχετε μια διάγνωση, η θεραπεία αποτελείται από ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο. Αν και θα έχετε πάντα ΔΕΠΥ, μπορείτε να μάθετε να τη διαχειρίζεστε εξαιρετικά αποτελεσματικά και να αισθάνεστε υπέροχα με τον εαυτό σας και τις δυνατότητές σας.

Το κλειδί της επιτυχίας; «Σκεφτείτε τους ανθρώπους στη ζωή σας ως την ομάδα σας», λέει ο Δρ Κουκ. «Η ομάδα σας μπορεί να περιλαμβάνει τον γιατρό σας, τον ψυχολόγο σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, το αφεντικό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να μοιραστείτε ότι έχετε ΔΕΠΥ – η ντροπή και η ενοχή μπορεί να είναι μέρος της πάθησης. Δεν σου αξίζει να νιώθεις έτσι! Επιτρέψτε στους άλλους να σας δώσουν την υποστήριξη που σας αξίζει και που χρειάζεστε».

ΔΕΠΥ