Ποια γνωστή κινηματογραφική ταινία μειώνει τις φοβίες

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που φοβούνται τις αράχνες και τα έντομα γενικά. Ερευνητές από το Ισραήλ, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν αυτές οι φοβίες.

Ένα απόσπασμα μόλις επτά δευτερολέπτων από μια σκηνή της ταινίας Spiderman II μείωσε την αραχνοφοβία κατά 20% σε 424 εθελοντές με φοβίες. Ανάλογο πείραμα έγινε και με τον Antman.

Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη γενική φοβία για τα έντομα – τόσο πριν από την προβολή μιας σκηνής της ταινίας, όσο και μετά – δεν υπήρξαν σημαντικές μειώσεις των συμπτωμάτων. Αυτό, κατά τους ειδικούς, υποδηλώνει ότι η έκθεση σε μυρμήγκια και σε αράχνες, στο πλαίσιο της ταινίας της Marvel, ήταν εκείνη που συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων.

Το να εκτίθεται το άτομο στο αντικείμενο της φοβίας του, συμβάλλει στην εξουδετέρωσή της. Όταν, μάλιστα, κάποιος εκτίθεται όλο και περισσότερο στα “φοβικά” ερεθίσματα, κάποια στιγμή παύει να τα φοβάται, λένε οι ειδικοί.

Μέχρι σήμερα η επίδραση της θετικής έκθεσης, μολονότι μιλάμε για ταινία επιστημονικής φαντασίας, δεν έχει επιχειρηθεί σε γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες.

Όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Menachem Ben-Ezra από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Ariel και τον Dr Yaakov Hoffman, του Διεπιστημονικού Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, τα ευρήματα δείχνουν ότι μια διασκεδαστική έκθεση μπορεί να έχει πολύ ισχυρά αποτελέσματα.

“Η έκθεση στον παλιό, καλό Spiderman μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση”, είπε ο Dr Hofman. “Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί, επίσης, να αποστιγματίζει την θεραπεία, ειδικά σε περιπτώσεις που οι φοβίες επιμένουν, καθώς και να ενθαρρύνει την ολοκλήρωση της εργασίας, που ο θεραπευόμενος καλείται να κάνει μόνος στο σπίτι – συχνά αναπόσπαστο μέρος της γνωστικής συμπεριφοριστικής θεραπείας”.

Η μελέτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η νέα ταινία Spiderman II βγαίνει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο.

Οι επικεφαλής ερευνητές, λάτρεις και οι δύο των ταινιών με υπερήρωες, επεσήμαναν ότι αυτές οι ταινίες μπορεί να έχουν πολλές ωφέλιμες συνέπειες για την ψυχολογική προσέγγιση διάφορων ζητημάτων.

Όπως εξήγησαν, όχι μόνο βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τους εαυτούς τους, αλλά παρέχουν ένα αντίδοτο σε μια ταραχώδη και αγχωτική ζωή, δείχνοντας τι σημαίνει στ’ αλήθεια να αντιμετωπίζει κάποιος τους φόβους του. Λένε ότι τέτοιες ταινίες μπορεί να είναι ωφέλιμες και για τα άτομα που υποφέρουν από ψυχικά τραύματα.

Για του λόγου το αληθές, στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους οι συγγραφείς θα εξετάσουν και άλλα οφέλη από την προβολή ταινιών Marvel, σε σχέση με την μετατραυματική αγχώδη διαταραχή.