Ποια μορφή άσκησης δεν φθείρει τα οστά των ανδρών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Mississippi υποδεικνύουν ποια μορφή άσκησης ωφελεί τα οστά των ανδρών και ποια τα επιβαρύνει.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες θα πρέπει να προτιμούν τις ασκήσεις με βάρη και το τρέξιμο έναντι της ποδηλασίας, προκειμένου να προστατέψουν τα οστά τους, καθώς φάνηκε ότι αυτά μπορούν να γίνουν εύθραστα πιο συχνά από ό,τι θεωρείτο ως τώρα.

Μετρώντας την οστική πυκνότητα 173 ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 35 έως 50 ετών, διαπίστωσαν ότι το 28% των ανδρών είχε πρόδρομα σημάδια οστεοπόρωσης, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών.

Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές, οι οποίοι ανέφεραν ότι πολλοί από τους άνδρες της μελέτης ήταν δεινοί ποδηλάτες, αλλά ότι αυτή η μορφή άσκησης, η ποδηλασία, δηλαδή, δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Η σημασία της οστικής πυκνότητας

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο ισχίο και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εκτέθηκαν σε μια ελαφριά δόση ακτινοβολίας για να προσδιοριστεί η οστική πυκνότητα (BMD). Η BMD φθάνει στο ανώτερο επίπεδο σε ηλικία περίπου 30 ετών, που σημαίνει ότι οι νέοι ενήλικες, που δεν έχουν ως αυτή την ηλικία ισχυρά οστά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

“Συνήθως συσχετίζουμε την απώλεια οστικής πυκνότητας με μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά τα ευρήματά μας έδειξαν αυξημένο κίνδυνο στους νεότερους άνδρες”, δήλωσε η Dr Martha Bass, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

“Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες, που βρέθηκαν να έχουν οστεοπενία, έμειναν έκπληκτοι και νομίζω ότι πρόκειται για ένα πιο διαδεδομένο πρόβλημα από ό, τι περίμενε κανείς”.

Η επικεφαλής ερευνήτρια εξήγησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η BMD είναι μέσω ασκήσεων, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα, ενώ η μέτρια άρση βαρών είναι, επίσης, ωφέλιμη.

Πρόσθεσε ότι ενώ μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα σημαντική, οι άνθρωποι μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία του ασβεστίου για τη διατήρηση της υγείας των οστών τους.

“Το ασβέστιο παίζει μεγαλύτερο ρόλο, όταν αναπτύσσονται τα οστά. Μετά από αυτό το σώμα αρχίζει να βασίζεται στην άσκηση, για να κρατήσει τα οστά γερά και δυνατά”, κατέληξε η Dr Bass.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

οστεοπόρωσηοστική πυκνότηταποδηλασίατρέξιμο