Ποια σημάδια δείχνουν ότι καταναλώνετε περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται

Σχεδόν όλα τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα – λαχανικά, φρούτα, καρποί, κρέας και γαλακτοκομικά περιέχουν μικρές ποσότητες αλατιού.

Σύμφωνα με μελέτες η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης νατρίου  είναι τα 2300mg. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει ακριβώς αυτήν την ποσότητα. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι το αλάτι που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά οφείλει να είναι τόσο περιορισμένο. Σύμφωνα, ωστόσο, με μετρήσεις που ανακοίνωσε ο FDA, ο μέσος όρος πρόσληψης νατρίου καθημερινά ανέρχεται στα 3400mg που είναι αρκετά πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, καρδιακή νόσο και υπέρταση. Πώς μπορεί όμως κανείς να γνωρίζει ότι καταναλώνει περισσότερη του φυσιολογικού ποσότητα;

Φούσκωμα: ένα από τα πιο κοινά και άμεσα σημάδια ότι η κατανάλωση αλατιού υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια είναι το φούσκωμα, λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλείται. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να έχει προστεθεί επιπλέον αλάτι. Υπάρχουν τροφές όπως η πίτσα, τα σάντουιτς και τα αλμυρά σνακς που είναι ήδη πλούσια σε αυτό

Υπέρταση: υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε αυξημένη πίεση αίματος και ένας από αυτούς μπορεί να είναι η κατανάλωση αλατιού.

Έντονη δίψα: εάν παρατηρείτε πως τελευταία διψάτε πολύ, παρατηρήστε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί αφυδάτωση λόγω της κατακράτησης υγρών και έτσι μπορεί να επικρατεί έντονη δίψα.

Αύξηση βάρους: η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Προσπαθείστε να αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα και περιορίστε την κατανάλωση πρόσθετου αλατιού.

Κακός ύπνος: η κατανάλωση αλατιού πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές κατά την διάρκεια της νύχτα, όπως ανήσυχο ύπνο, διακοπτόμενο ή αίσθημα κόπωσης στο ξύπνημα.

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού

Το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του οργανισμού, όπως διόγκωση των μυών, πονοκεφάλους, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, νεφροπάθεια, οστεοπόρωση και έμφραγμα

 

αλάτιfront-stories