Ποια στοιχεία θα σηματοδοτήσουν το «πισωγύρισμα» στην εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού

Τα βασικά σημεία τα οποία θα παρακολουθεί στενά η επιτροπή των επιδημιολόγων τόνισε εκ νέου ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι μια σημαντική αλλαγή τους θα μπορούσε να σημάνει το πισωγύρισμα στα όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει. Όπως είπε, αυτά είναι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η αύξηση των τοπικών επιδημιών, η αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και η αύξηση των θανάτων.

Μίλησε ακόμη και για «Δείκτες τους οποίους χρησιμοποιήσαμε και στο παρελθόν, το πραγματικό R0, το οποίο παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσεως αυτή την περίοδο και οι αυξήσεις του πέρα από το 1. Γιατί πάνω από το 1 είναι εκεί που η επιδημία αρχίζει και διασπείρεται και δεν συγκρατείται εύκολα». Να σημειώσουμε ότι το R0 δηλαδή ο δείκτης ματαδοτικότητας είναι σήμερα 0,33.

«Όλες αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν σε σχέση με πιθανό πισωγύρισμα όσον αφορά την επιδημία. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί. Αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτό σημαίνει να είσαι σε επιδημιολογική επαγρύπνηση, δηλαδή, σε προσοχή, ώστε να ανιχνεύσεις τέτοιου είδους επιδημίες και ιδιαίτερα επιδημίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες» συμπλήρωσε.

Στο επίκεντρο της προσοχής ακόμα και μετά από αυτή την επιτυχημένη πορεία, παραμένουν οι μετανάστες, οι Ρομά, άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε ειδικές συνθήκες, τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας, οι νεφροπαθείς, οι φυλακές είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με την έκβαση της επιδημίας, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η ομάδα των επιδημιολόγων και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής της Ομάδας Εκτιμήσεων Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κυρία Σύψα, ενημέρωσε πως βάσει των μαθηματικών εκτιμήσεων, στην Πατρίδα μας είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποδεικνύονται και από δυο μελέτες ελέγχου αντισωμάτων.
Η μια μελέτη αφορά σε εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κυρίων Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμα 6.600 αιμοδοτών, ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.

Σε δεύτερη μελέτη που μελετά δείγματα από εναπομείναντες ορούς, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονιστή τον Καθηγητή κύριο Χατζηχριστοδούλου σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, από 2.569 εξετασθέντα δείγματα έως σήμερα είχαμε 9 θετικά δείγματα, δηλαδή ποσοστό 0,35%.
Με βάση τα αρχικά αυτά αποτελέσματα, φαίνεται λοιπόν ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους θανάτους και είπε ότι σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την κυρία Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους, ενώ με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ιταλία. Αν ξεχνάγαμε τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας θα είχαμε αντίστοιχα περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, και θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

θάνατοικορονοϊόςέκβαση επιδημίαςΣωτήρης Τσιόδρας