Ποια βακτήρια του εντέρου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Τα τελευταία χρόνια, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η υγεία του  μικροβιώματος του εντέρου επηρεάζει συνολικά την υγεία μας. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ύπαρξη της κατάλληλης ποσότητας  καλών βακτηρίων στο  έντερο βοηθά στη σωστή  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και διατηρεί  υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι ένα καλά ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών όπως η  φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,  η νόσος του Crohn και  η ελκώδης κολίτιδα.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας εντόπισαν 10 συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων στο έντερο που σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης της  νόσου του Αλτσχάιμερ.  Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν τελικά σε νέες θεραπείες που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο.  Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό  Scientific Reports Trusted Source .

Είναι το μικροβίωμα του εντέρου μου  υγιές;

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται κυριολεκτικά από τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν στην  εντερική οδό του σώματος . Αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούνται από βακτήρια,  μύκητες ,  ιούς και άλλους οργανισμούς που βοηθούν με:

  • απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα
  • διάσπαση  των ινών
  • ανάκτηση ενέργειας από τον μεταβολισμό των τροφίμων
  • διατηρώντας το έντερο ασφαλές από  ασθένειες

Το μικροβίωμα του εντέρου κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Το τι περιέχει εξαρτάται από τη  διατροφή,  τη γενετική, τη χρήση φαρμάκων και το  περιβάλλον.

Ποια είναι τα σημάδια ενός  ανθυγιεινού μικροβιώματος του εντέρου;

  • αέρια  και/ή  φούσκωμα
  • δυσκοιλιότητα  ή  διάρροια
  • καούρα
  • κούραση
  • δυσκολία στον ύπνο
  • τροφική δυσανεξία
  • ακούσια  απώλεια  ή  αύξηση βάρους
  • δερματικά προβλήματα
  • αλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένου  του άγχους  και  της κατάθλιψης
  • λαχτάρα για ζάχαρη

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου, όπως:

  • αλλαγή στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων  των πρεβιοτικών τροφών
  • τακτική άσκηση
  • κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση
  • λήψη  προβιοτικών συμπληρωμάτων
  • λιγότερη  ζάχαρη και  τεχνητά γλυκαντικά
  • καλός και αρκετός ύπνος
  • αποφυγή καπνίσματος
  • αποφυγή  αντιβιοτικών όταν δεν χρειάζεται.

Σύμφωνα με  τον Δρ Jingchun Chen , αναπληρωτή καθηγητή ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, και τον επικεφαλής ερευνητή αυτής της μελέτης, οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται που τα βακτήρια του εντέρου τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεσή τους, τις συμπεριφορές τους και τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες, αλλά τα στοιχεία αυξάνεται και οι ερευνητές οικοδομούν μια κατανόηση για το πώς συνδέονται τα βακτήρια του εντέρου και η υγεία του εγκεφάλου.

Το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να ρυθμίσει τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε χρόνια  φλεγμονή  σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του  εγκεφάλου . Αυτή η φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της  νόσου του Αλτσχάιμερ»,αναφέρει ο ερευνητής.

«Επιπλέον, έχει προταθεί ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που κατοικούν στο μικροβίωμα του εντέρου παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτές οι χημικές ουσίες, ή μεταβολίτες, μπορούν να λειτουργήσουν ως  νευροδιαβιβαστές  αι να αλληλεπιδράσουν με το  νευρικό σύστημα  και να επηρεάσουν διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων  των γνωστικών, της διάθεσης και της συμπεριφοράς».  – Δρ. Jingchun Chen

Στο τέλος της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εντόπισαν 10 συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Έξι κατηγορίες βακτηρίων προσδιορίστηκαν ως προστατευτικά:

Και τέσσερις τύποι βακτηρίων αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ:

«Γενικά, όταν η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου διαταράσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού στο έντερο και σε όλο το σώμα», εξήγησε ο Δρ Chen. «Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, το  γένος Collinsella, ένα γένος κινδύνου μεταξύ των 10 βακτηρίων που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, έχει βρεθεί ότι παράγει περισσότερα προφλεγμονώδη μόρια».

Ο Δρ Chen είπε ότι ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων του εντέρου μπορεί να παράγουν χημικές ουσίες ή πρωτεΐνες που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Συνολικά, τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν τα αποτελέσματά τους διεγείροντας το  κεντρικό νευρικό σύστημα , το ανοσοποιητικό σύστημα και το σύστημα μεταβολιτών ή ακόμη και αλληλεπιδρώντας με γονίδια κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως το  γονίδιο APOE , πρόσθεσε. «Πολλά περισσότερα πρέπει να μάθουμε για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την ασθένεια».

Ο Δρ Chen ανέφερε ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς στο μέλλον για να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου για τη συνολική υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου.

 

Αλτσχάιμερβακτήρια του εντέρουfront-storiesεξελίξεις αλτσχάιμερεξελίξεις για το αλτσχάιμερ