Ποια βακτήρια του κόλπου σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών

Τα λίγα “φιλικά” κολπικά βακτήρια μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος των ωοθηκών.

Η ερευνητική ομάδα του UCL ελπίζει τα ευρήματα να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των γυναικών, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology.

Ο καρκίνος των ωοθηκών, αν διαγνωσθεί νωρίς, βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας, αλλά τα συμπτώματα – φούσκωμα και δυσφορία – μπορεί να μπερδέψουν ασθενείς και γιατρούς, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορούν σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, όπως οι κράμπες της περιόδου ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται αφότου η νόσος έχει, ήδη, αρχίσει να εξαπλώνεται.

Η ακριβής αιτία του καρκίνου των ωοθηκών είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο: Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού και το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μικροοργανισμοί, που ζουν στο σώμα μας, μπορεί, επίσης, να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο.

Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα επηρεάζει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ο γαλακτοβάκιλλος, ένα ωφέλιμο είδος βακτηρίων, πιστεύεται ότι έχει καθοριστική σημασία για την υγεία του γυναικείου κόλπου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμποδίζει άλλα μη βοηθητικά ή “κακά” μικρόβια να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον του κόλπου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 176 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, 109 με γονιδιακό υπόβαθρο για καρκίνο ωοθηκών (BRCA1) και 295 χωρίς γνωστό γενετικό κίνδυνο.

Παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο φορτίο γαλακτοβάκιλλων σε εκείνες που ήταν κάτω των 50 ετών και είχαν νοσήσει από καρκίνο ωοθηκών ή είχαν γονιδιακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα “καλά” βακτήρια παρέχουν έναν προστατευτικό φραγμό έναντι άλλων λοιμώξεων, σταματώντας τις από το να ταξιδεύουν προς τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

 

γαλακτοβάκιλλοςκαρκίνος των ωοθηκώνμικροβίωμα