Ποιες παθήσεις είναι πιο συχνές στους ψηλούς ανθρώπους – Νέα έρευνα

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και οι κιρσοί. Αλλά μια μελέτη προσθέτει νέες παθήσεις σε αυτόν τον κατάλογο: νευρική βλάβη στα χέρια και τα πόδια, καθώς και λοιμώξεις του δέρματος και των οστών.

Το να είναι κανείς ψηλός έχει πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Genetics.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το VA Million Veteran Program για να εξετάσουν γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία για περισσότερους από 200.000 λευκούς ενήλικες και περισσότερους από 50.000 μαύρους ενήλικες. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά περισσότερες από 1.000 ιατρικές παθήσεις και χαρακτηριστικά.

“Χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο VA Million Veteran Program, βρήκαμε ενδείξεις ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών παθήσεων που σχετίζονται με κακές εκβάσεις και ποιότητα ζωής – περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια”, δήλωσε ο Sridharan Raghavan, MD, του Rocky Mountain Regional VA Medical Center, επικεφαλής της έρευνας, σε δελτίο τύπου.

“Συμπεραίνουμε ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες”.

Ενώ η σχέση μεταξύ του ύψους και των κοινών παθήσεων υγείας είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, δεν ήταν σαφές αν το να είναι κανείς ψηλός ή κοντός θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ή αν ευθύνονται άλλα πράγματα, όπως η διατροφή και η κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Η μελέτη προσπάθησε να αφαιρέσει αυτούς τους άλλους παράγοντες εξετάζοντας “τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ασθενειών και του πραγματικού ύψους ενός ατόμου, καθώς και τις συνδέσεις με το προβλεπόμενο ύψος του με βάση τη γενετική του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέσο ύψος 176 εκατοστά και ήταν κατά 91,6% άνδρες.

Η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ύψος πάνω από το μέσο όρο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και κιρσούς και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως υπέρταση, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και στεφανιαία νόσο.

Ένα από τα νέα ευρήματα ήταν η σύνδεση μεταξύ του ύψους και της περιφερικής νευροπάθειας, ή της νευρικής βλάβης στα άκρα, και των λοιμώξεων των οστών και του δέρματος, όπως τα έλκη των ποδιών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν ορισμένα από αυτά τα ευρήματα, κατά προτίμηση με μια μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και πιο διεθνή ομάδα μελέτης.

front-stories