Ποιο είναι το superfood που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και ελαττώνει την χοληστερόλη

Οι υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που τρώνε τακτικά κράνμπερι μπορεί να έχουν καλύτερη μνήμη και εγκεφαλική λειτουργία, καθώς και χαμηλότερη χοληστερόλη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών που έτρωγαν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού φρέσκα cranberries την ημέρα για 12 εβδομάδες είδαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους για καθημερινά γεγονότα. Ταυτόχρονα, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είδαν μεγαλύτερη ροή οξυγόνου και γλυκόζης σε σημαντικά τμήματα του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη μνήμη.

Τα ευρήματα είναι “πολύ ενθαρρυντικά”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής David Vauzour, PhD, ειδικά από τη στιγμή που η “παρέμβαση” με cranberries διήρκεσε μόνο 12 εβδομάδες και όμως κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στη μνήμη όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προειδοποιεί όμως ότι η μελέτη περιελάμβανε μόνο υγιή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, δεν είναι γνωστό αν η ενισχυτική για τη μνήμη επίδραση των cranberries θα μεταφραστεί σε ενήλικες που έχουν ήδη προβλήματα μνήμης, λέει ο Vauzour, της Ιατρικής Σχολής Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα cranberries φυτρώνουν σε κληματαριές σε βάλτους με γλυκό νερό, κυρίως στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και στο νότιο Καναδά. Είναι γεμάτα με μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδίως ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δίνουν στα μούρα το κόκκινο χρώμα τους και έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τις ικανότητες σκέψης.   Μπορούν να καταναλωθούν αποξηραμένα ή να μπουν σε τρόφιμα όπως τα smoothies.

Ωστόσο, παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού cranberry δεν βελτίωσε τις δεξιότητες σκέψης. Ενώ η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, πολλά προϊόντα έρχονται με μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης. Επίσης, συχνά αραιώνονται με νερό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο για να δείτε τα οφέλη των μούρων.

Στην τρέχουσα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι για 12 εβδομάδες όχι μόνο βελτίωσε τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά μείωσε και την “κακή” LDL χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα cranberries μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη τους θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τα cranberries και την υγεία του εγκεφάλου.

Αλλά ο Vauzour σημείωσε ότι δεν πρέπει όλοι να αρχίσουν να φορτώνουν κράνμπερις κάθε μέρα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά “θα πρέπει να ζητούν συμβουλές από τον [γιατρό] τους, καθώς έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις”, είπε.

Ο Zhaoping Li, MD, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα.

“Τροφές πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις, όπως τα μούρα και άλλα φρούτα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη, ιδίως την οπτική μνήμη. Έχουμε κάνει μια παρόμοια μελέτη με ρόδι με παρόμοια ευρήματα”, λέει ο Li, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του UCLA.

“Το βασικό μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυσικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, για την αντικατάσταση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών θα βελτιώσει τη συνολική μας υγεία πέρα από τη μνήμη”, λέει.

Επίσης, η Heather Snyder, PhD, αντιπρόεδρος της Ένωσης Alzheimer, σχολιάζοντας τη μελέτη, δήλωσε ότι “η ευκαιρία να τρώει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια”.

Αλλά μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα συστατικό που, μέσα από αυστηρή έρευνα, έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει ή μειώνει τον κίνδυνο για άνοια, λέει η ίδια. “Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγκεφάλου και των ασθενειών που προκαλούν άνοια, είναι απίθανο ένα τρόφιμο, συστατικό ή συμπλήρωμα μεμονωμένα να έχει σημαντική ευεργετική επίδραση έναντι μιας ασθένειας. Προς το παρόν, συνιστούμε να εστιάζουμε στη διατροφή στο σύνολό της και να ενσωματώνουμε πολλές υγιεινές τροφές – λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες – στη διατροφή σας”, λέει η Snyder.

superfoodsχοληστερόληfront-storiesλειτουργία του εγκεφάλουcranberriesκράνμπεριάνοια