Ποιοι εργαζόμενοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν ομάδες εργαζομένων από διάφορους κλάδους, οι οποίοι φαίνεται ότι διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι επαγγελματίες οδηγοί, οι καθαριστές και αυτοί που δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τους καθηγητές Πανεπιστημίου ή τους φυσιοθεραπευτές, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Diabetologia.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σοφία Κάρλσον, από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Σουηδία, διερεύνησαν τη συσχέτιση του διαβήτη με τα 30 πιο συνήθη επαγγέλματα.

Βρέθηκαν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά επαγγέλματα, που “προτιμά” ο διαβήτης τύπου 2. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό του διαβήτη το 2013 στο σουηδικό εργατικό δυναμικό ήταν 4,2% (άνδρες 5,2%, γυναίκες 3,2%). Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, ο επιπολασμός αυτός παρουσίαζε ποικιλομορφία εντός των διαφορετικών εργασιών, με εύρος από 7,8% σε εργάτες, που δουλεύουν στην κατασκευαστική βιομηχανία και 8,8% σε οδηγούς, έως 2,5% σε πληροφορικάριους.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη παρατηρήθηκαν στις εργάτριες της κατασκευαστικής βιομηχανίας (6,4%), στις βοηθούς κουζίνας (5,5%) και στις καθαρίστριες (5,1) και μικρότερα μεταξύ των εξειδικευμένων μάνατζερ (1,2%).

Συνολικά, οι άνδρες εργάτες είχαν 49% υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και αντίστοιχα οι γυναίκες, με την ίδια δουλειά, αύξηση του κινδύνου κατά 80%. Από την άλλη, οι καθηγητές Πανεπιστημίου παρουσίασαν κατά 46% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και 45% μείωση παρατηρήθηκε στις γυναίκες φυσιοθεραπεύτριες και στουςς ειδικούς υγιεινής των δοντιών.

Όσοι βρίσκονταν σε επαγγελματικές θέσεις υψηλού κινδύνου, ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να ασκούνται λιγότερο, συνήθειες που συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη έτσι κι αλλιώς.

 

διαβήτης τύπου 2επαγγέλματα