Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους

Η αδράνεια, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι και το υπερβολικό βάρος ευθύνονται για εννέα στις δέκα περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με έγγραφο συναίνεσης εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας της καρδιάς που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Το έγγραφο, το οποίο επικεντρώνεται στην υπέρταση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, συνιστά στις οικογένειες να γίνουν μαζί υγιείς.

“Οι γονείς είναι σημαντικοί παράγοντες αλλαγής στην προώθηση των συμπεριφορών υγείας των παιδιών”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας, καθηγητής Giovanni de Simone του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II της Ιταλίας. “Πολύ συχνά, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και η παχυσαρκία συνυπάρχουν στην ίδια οικογένεια. Αλλά ακόμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει, είναι επιθυμητό οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής να αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας”.

Οι διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά περιλαμβάνουν την έμφαση στα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού και την αποφυγή ποτών με ζάχαρη και κορεσμένων λιπαρών. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, όπως τζόκινγκ, ποδηλασία ή κολύμπι, και να μην αφιερώνουν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες. “Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν παρακολουθώντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας smartphones και να προτείνουν δραστήριες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο καθηγητής de Simone.

Θα πρέπει να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι για το βάρος, τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα που να εστιάζουν στις πτυχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βελτίωση. “Η καταγραφή του βάρους, των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης με την πάροδο του χρόνου – χωρίς όμως να γίνεται εμμονή – μπορεί να βοηθήσει τους νέους και τις οικογένειές τους να παρακολουθούν την πρόοδο προς τους στόχους τους”, δήλωσε ο καθηγητής de Simone.

Συνιστάται ένα “σύστημα επιβράβευσης που προάγει την υγεία”. Ο καθηγητής de Simone δήλωσε: “Το σύστημα για την προαγωγή της υγιεινής υγείας είναι πολύ σημαντικό για την υγεία: “Τα ιδανικά κίνητρα είναι εκείνα που αυξάνουν την κοινωνική υποστήριξη και ενισχύουν την αξία των στοχευμένων συμπεριφορών, όπως μια οικογενειακή ποδηλατοβόλτα ή ένας περίπατος με φίλους”.

Το έγγραφο αναφέρεται στην παιδική παχυσαρκία και την υπέρταση ως “ύπουλα αδέλφια” που σταδιακά γίνονται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παιδική υπέρταση γίνεται όλο και πιο συχνή και ότι ένα μέρος της αύξησης μπορεί να εξηγηθεί από την παχυσαρκία, ιδίως την κοιλιακή παχυσαρκία. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 2% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος είναι υπερτασικά, σε σύγκριση με το 5% των υπέρβαρων και το 15% των παχύσαρκων παιδιών. Ο καθηγητής ντε Σιμόν δήλωσε: “Ο καθηγητής ντε Σιμόν είπε ότι: “Η αύξηση της παιδικής υπέρτασης προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς συνδέεται με την επιμονή της υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή”.

Η έγκαιρη διάγνωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο ζωής και, αν χρειαστεί, με φάρμακα. Ακόμη και μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από γιατρό ή νοσηλευτή μπορεί να εντοπίσει παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά συνιστάται μια δεύτερη επίσκεψη για επιβεβαίωση. Ο καθηγητής de Simone δήλωσε: “Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης τουλάχιστον ετησίως, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπέρταση στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι συνήθως ασυμπτωματική”.

Όταν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης υποδεικνύουν υπέρταση, απαιτείται ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση για τον προσδιορισμό των πιθανών αιτιών και τον εντοπισμό συμπεριφορών που μπορούν να τροποποιηθούν. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων, το βάρος γέννησης και την ηλικία κύησης- λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η πρόσληψη αλατιού, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική άσκηση και οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου- και πιθανά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ρινορραγία, ίλιγγος, διαταραχές της όρασης, χαμηλή σχολική επίδοση, δυσκολίες στην προσοχή, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών και λιποθυμία.

Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία της παιδικής υπέρτασης θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς. Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να εισαχθεί ένα απλό φάρμακο χαμηλής δόσης. Εάν ένα φάρμακο είναι αναποτελεσματικό, μπορεί να χρειαστούν μικρές δόσεις δύο φαρμάκων.

Οι συγγραφείς καλούν τους φορείς δημόσιας υγείας να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη και τη διαχείριση της υπέρτασης στα παιδιά και τους εφήβους. Για παράδειγμα, εκστρατείες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους νέους και τις θετικές επιπτώσεις ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση, μια θρεπτική διατροφή χαμηλή σε αλάτι και ζάχαρη και τη μη χρήση καπνού. Άλλες συνιστώμενες δράσεις περιλαμβάνουν προστατευμένο χρόνο για τα παιδιά στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προώθηση πρόχειρου φαγητού ή δυνητικά επιβλαβών συνηθειών του τρόπου ζωής.

υπέρτασηfront-stories