Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την ευλογιά των πιθήκων;

Αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταγράψει περίπου 300 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να κυκλοφορήσει εμβόλια για να περιορίσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα κυκλοφορήσει 296.000 δόσεις του μοναδικού εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος πρέπει να κάνει τις δόσεις του εμβολίου Jynneos εν μέσω της επιδημίας. 

Τον περασμένο μήνα, το CDC εξέδωσε μια προειδοποίηση, λέγοντας ότι τα μέλη της LGBTQ κοινότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό. Η ασθένεια τεχνικά δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά οι αρχικές αναφορές για το ξέσπασμα διαπίστωσαν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι αντιπροσώπευαν τα περισσότερα από τα κρούσματα. 

Δεδομένου ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά και πληγές, μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα μέσω της σεξουαλικής επαφής, της στενής επαφής και ακόμη και των κοινών κλινοσκεπασμάτων. Αυτό ώθησε τον οργανισμό δημόσιας υγείας να εκδώσει οδηγίες για ασφαλέστερο σεξ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Το CDC ενθάρρυνε το κοινό να μην φιλιέται και να μην κάνει σεξ, εάν ο σύντροφός του έχει συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων ή πρόσφατα εμφανίσει ανεξήγητα εξανθήματα ή πληγές. Ο οργανισμός συνέστησε επίσης να μην μοιράζεστε πετσέτες, εξοπλισμό φετίχ, σεξουαλικά παιχνίδια και άλλα προσωπικά αντικείμενα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου. 

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο κύριος μοχλός του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων είναι η στενή επαφή, ιδιαίτερα η σεξουαλική επαφή. 

ευλογιά πιθήκων