Πολλοί ασθενείς μετά την Covid αντιμετωπίζουν νέα ιατρικά προβλήματα

Ανάλυση σχεδόν 2 εκατομμυρίων ιατρικών αρχείων που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, ανέδειξε νέα προβλήματα σχεδόν στο ένα τέταρτο όσων νόσησαν από κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η μόλυνση από Covid ήταν ήπια ή ασυμπτωματική.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχουν ζητήσει ιατρική περίθαλψη για προβλήματα υγείας μετά τον κορονοϊο, με τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί πριν μολυνθούν, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη μακροχρόνιων συμπτωμάτων σε ασθενείς Covid-19.

Η μελέτη, παρακολουθώντας τα αρχεία ασφάλισης υγείας σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό πέρυσι, διαπίστωσε ότι ένα μήνα ή περισσότερο μετά τη μόλυνσή τους, σχεδόν το ένα τέταρτο – 23 τοις εκατό – από αυτούς ζήτησαν ιατρική θεραπεία για νέα προβλήματα που εμφάνισαν.

Οι ασθενείς ήταν απ’ όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα πιο κοινά νέα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν, ήταν:

  • πόνος, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων και των μυών
  • δυσκολίες στην αναπνοή
  • υψηλή χοληστερόλη 
  • αδιαθεσία
  • κόπωση 
  • υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Ενώ ακόμα, εμφανίστηκαν προβλήματα όπως:

  • εντερικά συμπτώματα
  • ημικρανίες 
  • δερματικά προβλήματα 
  • καρδιακές ανωμαλίες 
  • διαταραχή ύπνου
  • άγχος και κατάθλιψη.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 1.959.982 ασθενείς των οποίων τα αρχεία αξιολογήθηκαν δεν ανέφεραν συμπτώματα από τη μόλυνση από Covid. Το 40% είχε συμπτώματα αλλά δεν απαιτούσε νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένου του 1% του οποίου το μόνο σύμπτωμα ήταν η απώλεια γεύσης ή οσμής. Μόνο 5% νοσηλεύτηκαν.

Όπως ανέφερε η κα Robin Gelburd, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FAIR Health που έκανε την μελέτη  «το γεγονός ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να έχουν μετά-Covid συμπτώματα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ώστε οι ασθενείς και οι γιατροί να εξετάσουν την περίπτωση αυτά να είναι παρενέργειες λόγω του ιού. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είχαν Covid», είπε, «αλλά εάν συνεχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις που είναι ασυνήθιστες για το ιστορικό υγείας τους, μπορεί να αξίζει κάποια περαιτέρω έρευνα από τον ιατρό τους. ”

Η έκθεση ανέλυσε τα αρχεία των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου 2020, εντοπίζοντας τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Διαπίστωσε ότι 454.477 άτομα συμβουλεύθηκαν τους παρόχους υγείας για συμπτώματα 30 ημέρες ή περισσότερα μετά τη μόλυνση τους. Η FAIR Health είπε ότι η ανάλυση αξιολογήθηκε από ανεξάρτητο ακαδημαϊκό κριτή, αλλά δεν αξιολογήθηκε επίσημα από ομοτίμους.

Η μελέτη εξέτασε μόνο ορισμένες πτυχές του μετα-Covid τοπίου. Δεν ανέφερε πότε εμφανίστηκαν τα συμπτώματα των ασθενών ή πόσο καιρό τα προβλήματα παραμένουν, και δεν αξιολόγησε ακριβώς πότε μετά τη μόλυνση οι ασθενείς ζήτησαν βοήθεια από τους γιατρούς, μόνο ότι ήταν 30 ημέρες ή περισσότερο. Επιπλέον, περιελάμβανε μόνο άτομα με ιδιωτική ασφάλιση υγείας και απέκλειε ασθενείς με ορισμένες σοβαρές ή χρόνιες προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως καρκίνο, νεφρική νόσο, HIV, ηπατική νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο να διαχωριστεί η προηγούμενη κατάσταση υγείας τους από τα συμπτώματα μετά το Covid.

Ακόμα, η έκθεση δεν διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ άλλων προϋπάρχοντων καταστάσεων που είχαν οι ασθενείς και την πιθανότητά τους να αναπτύξουν συμπτώματα μετά το Covid. Ανέφερε όμως ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία ή άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ή άνοια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν 30 ημέρες ή περισσότερο μετά τη μόλυνσή τους.

Συνολικά, ανέφεραν οι ειδικοί, τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την ευρεία και ποικίλη φύση των συμπτωμάτων στην μετα-Covid περίοδο και αναφέρουν ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει, χρειάζονται πολυεπιστημονική φροντίδα.

 

 

Πηγή: NYTIMES

 

front-stories