Πονοκέφαλος από υπογλυκαιμία: γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Ο πονοκέφαλος είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί τους περισσότερους. Άλλοι εμφανίζουν έναν πονοκέφαλο από κούραση, άγχος ή στο τέλος μιας έντονης μέρας ενώ άλλοι εμφανίζουν πονοκέφαλο πολύ πιο συχνά και είναι για εκείνους ένα χρόνιο πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των ασθενών που υποφέρουν από ημικρανία. Πολύ συχνά, όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και διαγνωσμένα προβλήματα που να αιτιολογούν την εμφάνιση του πονοκεφάλου, ο ασθενής υποφέρει χωρίς καν να μπορούν να διευκρινιστούν τα αίτια που πυροδότησαν αυτόν τον πονοκέφαλο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπογλυκαιμία είναι δυνατόν να είναι μια από αυτές τις αιτίες. 

Τι είναι η υπογλυκαιμία και ποια είναι τα συμπτώματά της; 

Υπογλυκαιμία δεν είναι όταν έχεις μια λιγούρα και θέλεις να φας σοκολάτα. Η υπογλυκαιμία είναι μια πιο σύνθετη κατάσταση, όπου το σάκχαρο του αίματος έχει πέσει κάτω από το κατώτατο φυσιολογικό όριο, δηλαδή κάτω από 70mg/dL. Το άτομο που είναι σε υπογλυκαιμία, είναι πιθανό να νιώθει ζάλη, σύγχυση, νευρικότητα και τρέμουλο ή ακόμη έντονη πείνα με τάση για γλυκό και φυσικά πονοκέφαλο. 

Η υπογλυκαιμία είναι κάτι που βιώνουν πολύ συχνά τα άτομα με Διαβήτη, ωστόσο, δεν κάνει εξαιρέσεις. Αρκετά συχνά κάποιος μπορεί να πάθει μια υπογλυκαιμία επειδή είναι πολλές ώρες νηστικός. Ομοίως, υπογλυκαιμία είναι πιθανό να εμφανιστεί μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ενώ υπογλυκαιμίες κάνουν και τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου από υπογλυκαιμία; 

Ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε υπογλυκαιμία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα, όπως: ξαφνικό σκοτείνιασμα που σταδιακά γίνεται απώλεια όρασης και αισθήσεων δηλαδή λιποθυμία, νευρικότητα, υψηλούς καρδιακούς παλμούς, σύγχυση. 

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις πονοκέφαλο από υπογλυκαιμία;

Η ανάπαυση για 15 λεπτά και ένα μικρό σνακ με πρωτεΐνη μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, αν η υπογλυκαιμία επιμένει καλό είναι το άτομο να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.  

 

πονοκέφαλοςπονοκέφαλος από υπογλυκαιμίασάκχαρουπογλυκαιμία