Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη όταν δουλεύετε

Ο πόνος στην πλάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία απουσίας από την εργασία,  μετά το κοινό κρυολόγημα, και συμβάλλει σε περίπου 93 εκατομμύρια χαμένες εργάσιμες ημέρες.

Οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα έχουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος στην πλάτη που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες θεωρείται χρόνιος, ένας τύπος πόνου που οι νευροεπιστήμονες λένε ότι βλάπτει περισσότερο.

Ο χρόνιος πόνος μεταβάλλει στην πραγματικότητα τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την προσοχή, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την κρίση και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, το Ιατρικό Κέντρο του Χάρβαρντ αναφέρει ότι ο χρόνιος πόνος συμβάλλει σε διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, των δυσκολιών ύπνου και των δεξιοτήτων αντιμετώπισης, που μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και σημαντικούς άλλους.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε γραφεία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη από τους ανθρώπους που έχουν σωματικά απαιτητικές εργασίες.

Το πώς είναι τοποθετημένο το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει σημαντικά στον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Οι τρεις πιο κοινές αιτίες πόνου στην πλάτη είναι:

  • Σκύβοντας μπροστά στην καρέκλα σας
  • Κρατώντας το τηλέφωνό σας ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο σας
  • Έλλειψη κίνησης κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να βελτιστοποιήσει τον χώρο εργασίας του για να μειώσει τον πόνο στην πλάτη:

Προσαρμόστε την καρέκλα και το γραφείο σας

1.)   Υποστηρίξτε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης.  Οι καρέκλες γραφείου πρέπει να έχουν οσφυϊκή στήριξη, μια φυσική καμπύλη προς τα εμπρός στο επίπεδο του αφαλού. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μαξιλάρι ή τυλιγμένη πετσέτα πίσω από την πλάτη σας για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα.

2.) Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας σας ώστε να μπορείτε να κρατάτε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και τα γόνατά σας σε γωνία 90 μοιρών. Μπορείτε επίσης να ακουμπήσετε τα πόδια σας σε ένα στήριγμα, όπως ένα υποπόδιο ή ακόμα και έναν τηλεφωνικό κατάλογο, για επιπλέον υποστήριξη.

3.) Αφαιρέστε ή χαμηλώστε τα υποβραχιόνια έτσι ώστε τα χέρια σας να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Αυτό θα σας ενθαρρύνει να κρατάτε τους ώμους σας χαμηλά, κάτι που θα εκτιμήσει το πάνω μέρος της πλάτης σας.

4.) Κρατήστε την οθόνη σας σε απόσταση περίπου ενός χεριού και στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο κάτω. Αυτό θα σας ενθαρρύνει να καθίσετε αναπαυτικά, αντί να γέρνετε προς τα εμπρός και να τεντώνετε τον λαιμό σας. Εάν δείτε τον εαυτό σας να στραβοκοιτάζει την οθόνη σας, προσαρμόστε τον φωτισμό για να μειώσετε την πίεση στα μάτια.

Βελτιστοποιήστε τις τηλεφωνικές σας κλήσεις

Πολλοί άνθρωποι βάζουν το τηλέφωνό τους ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο τους για να ελευθερώσουν τα χέρια τους ενώ μιλούν, προκαλώντας πίεση στον λαιμό και τους ώμους τους. Δοκιμάστε τις παρακάτω εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε να κουμπώνετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας.

  • Χρησιμοποιήστε ακουστικά ή μεγάφωνο  
  • Κρατήστε το τηλέφωνο στο χέρι σας και κάντε εναλλαγή μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πλευράς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.

Σηκωθείτε και κινηθείτε

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να μετακινούνται.  Το να κάθεστε (ή ακόμα και να στέκεστε) σε μια στάση για μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σώμα σας.

1.) Κάντε μικρά διαλείμματα μία φορά κάθε ώρα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, να πιείτε ένα ποτήρι νερό, να επισκεφτείτε το μηχάνημα φωτοαντιγράφων ή απλώς να κάνετε τέντωμα. Το να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες της πλάτης σας. Το τέντωμα για μόλις 60 δευτερόλεπτα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του καθίσματος.

2.) Οι ερευνητές προτείνουν τουλάχιστον τις μισές ώρες στη δουλειά σας να περνάτε όρθιοι. Εάν διαθέτετε θέση εργασίας με καθιστή θέση, εναλλάξτε καθιστή και όρθια στάση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3.) Η ενδυνάμωση των μυών με άσκηση, όπως γιόγκα, pilates  “δουλεύει” το στομάχι σας καθώς και την πλάτη σας, γεγονός που βελτιώνει φυσικά τη στάση σας και μειώνει τον πόνο.

front-storiesπονος πλάτης