Πώς ένας απλός υπέρηχος προγεννητικά μπορεί να εντοπίσει σημάδια αυτισμού στο έμβρυο – Νέα έρευνα

 

Ένα προγεννητικό υπερηχογράφημα ρουτίνας κατά το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια διαταραχής του αυτιστικού φάσματος (ΔΦΑ), σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev και του Ιατρικού Κέντρου Soroka.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τον Αυτισμό και τη Νευροανάπτυξη Azrieli δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Brain.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εκατοντάδες προγεννητικές υπερηχογραφίες, από την έρευνα ανατομίας του εμβρύου, που διεξήχθη στο μέσο της κύησης. Βρήκαν ανωμαλίες στην καρδιά, τα νεφρά και το κεφάλι στο 30% των εμβρύων που αργότερα ανέπτυξαν ΔΦΑ, ποσοστό τριπλάσιο από ό,τι βρέθηκε σε τυπικά αναπτυσσόμενα έμβρυα του γενικού πληθυσμού και διπλάσιο από ό,τι στα τυπικά αναπτυσσόμενα αδέλφια τους.

Οι ανωμαλίες εντοπίστηκαν συχνότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια και η σοβαρότητα των ανωμαλιών συνδέθηκε επίσης με τη μετέπειτα σοβαρότητα της ΔΦΑ.

Η μελέτη αυτή και άλλες θα συζητηθούν στην ισραηλινή συνάντηση για την έρευνα του αυτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου στο BGU.

Ο καθηγητής Idan Menashe, μέλος του Κέντρου και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον φοιτητή του MD/PhD Ohad Regev.

“Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σημάδια, που διακρίνονται κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου υπερηχογραφήματος, για να αξιολογήσουν την πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με ASD”, λέει ο καθηγητής Menashe, “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς παθήσεις, κυρίως αυτές που αφορούν την καρδιά και τους νεφρούς, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ASD. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι ASD που αφορούν άλλες ανωμαλίες οργάνων, αρχίζουν και μπορούν να ανιχνευθούν στη μήτρα”.

Μια προηγούμενη μελέτη του Κέντρου διαπίστωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αύξησε την κοινωνική ικανότητα τρεις φορές περισσότερο. Η προγεννητική διάγνωση θα μπορούσε να σημαίνει μια πορεία θεραπείας από τη γέννηση αντί να περιμένουμε μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 ετών ή ακόμη και αργότερα.

 

 

έμβρυοfront-storiesυπέρηχοςπρογεννητικός υπέρηχοςαυτισμός