Πώς η άσκηση αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την χρήση ψηφιακών μέσων στα παιδιά

Η τακτική χρήση ψηφιακών μέσων από τα παιδιά σχετίζεται με τον κίνδυνο να είναι υπέρβαρα αργότερα στην εφηβεία. Όμως, η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις των ψηφιακών μέσων.

Μια πρόσφατα ολοκληρωμένη μελέτη έδειξε ότι έξι ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα στην ηλικία των 11 ετών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση παχυσαρκίας σε ηλικία 14 ετών που σχετίζεται με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων.

Η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Folkhälsan και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διερεύνησε εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης ψηφιακών μέσων σε παιδιά σχολικής ηλικίας στην Φινλανδία και στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκδίας αργότερα στην εφηβεία. Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε εάν η σωματική δραστηριότητα των παιδιών επηρεάζει αυτόν τον πιθανό σύνδεσμο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Physical Activity and Health.

Περισσότερες από έξι ώρες φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα φαίνεται να αντιστρέφουν τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνου χρήσης ψηφιακών μέσων

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.661 παιδιά τα οποία ανέφεραν πόσο χρόνο αφιέρωσαν σε καθιστική χρήση ψηφιακών μέσων και σωματική δραστηριότητα εκτός σχολικών ωρών. Η μελέτη έδειξε ότι η παρατεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων στην ηλικία των 11 ετών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε ηλικία 14 ετών σε παιδιά, που ανέφεραν ότι επιδίδονταν σε σωματική δραστηριότητα κάτω από έξι ώρες την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους. Σε παιδιά που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά ενεργά για έξι ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, ένας τέτοιος σύνδεσμος δεν παρατηρήθηκε.

Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την παχυσαρκία, όπως οι διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας και η ποσότητα ύπνου, καθώς και η συχνότητα χρήσης ψηφιακών μέσων και η σωματική δραστηριότητα στην εφηβεία. Παρά τους συγκεχυμένους παράγοντες, ο προστατευτικός ρόλος της φυσικής δραστηριότητας της παιδικής ηλικίας σχετιζόμενος με την χρήση ψηφιακών μέσων στην παιδική ηλικία και την παχυσαρκία αργότερα στη ζωή επιβεβαιώθηκε επιτυχώς.

«Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη σχέση μεταξύ της χρήσης ψηφιακών μέσων και του υπερβολικού βάρους δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς σε μελέτες μέχρι τώρα», λέει η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ελίνα Ένμπεργκ.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί λεπτομερέστερα πόσο η χρήση καθιστικών ψηφιακών μέσων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεται και σε ποια ένταση, για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος.

«Ένας καλός βασικός κανόνας είναι να τηρείτε τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, με δραστηριότητες που ταιριάζουν στον χαρακτήρα και τις ανάγκες τους, ώστε να λαμβάνουν ευχαρίστηση από αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν και την ηλικία του παιδιού», αναφέρει η  Ένμπεργκ.

έλλειψη άσκησηςfront-storiesπαιδιά και κινητόπαιδιά και διαδίκτυο