Πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τις ημικρανίες

Η άσκηση συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία σας. Είναι επίσης ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των πονοκεφάλων που έχετε ανά μήνα και επίσης την ένταση αυτών των ημικρανιών. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για πολλούς πάσχοντες από ημικρανία.

Η ημικρανία είναι «μια κοινή νευρολογική ασθένεια που προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, κυρίως έναν παλλόμενο, παλλόμενο πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού σας».  Οι ημικρανίες μπορεί να επιδεινωθούν από έντονα φώτα, στέρηση ύπνου, ορμόνες, στρες , δυνατούς ήχους ή συγκεκριμένες μυρωδιές και ορισμένα τρόφιμα. Μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και μέρες.

Σύμφωνα με το American Migraine Foundation (AMF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της έρευνας και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ημικρανίες, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες δεν έχουν απλώς έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Αντίθετα, είναι μια «κατάσταση αναπηρίας που επηρεάζει περισσότερους από 39 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πώς μπορεί η άσκηση να ανακουφίσει τις ημικρανίες;

Η επιλογή της γυμναστικής σας ωφελεί με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, δίνετε σε ολόκληρο το σώμα σας μια προπόνηση και αντιμετωπίζετε τη σωματική σας υγεία.

Όταν ασκείστε, απελευθερώνετε και ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες δρουν ως φυσικά παυσίπονα και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας.

Η αίσθηση της ευεξίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που ζουν με ημικρανίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιστήμονες λένε ότι όσοι έχουν ημικρανίες διατρέχουν δυστυχώς αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και άγχος.

Διαβάστε ακόμα: Πότε πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Botox για τη θεραπεία της ημικρανίας

Εάν ασκείστε τακτικά, μπορείτε επίσης να μειώσετε τη συχνότητα των ημικρανιών σας. Πρόσφατα, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη στο The Journal of Headache and Pain αφού εξέτασαν 44 άρθρα, κυρίως βιβλιογραφία στον ιστότοπο PubMed, σχετικά με τη σχέση μεταξύ άσκησης και ημικρανίας.

Αυτά τα άρθρα έδειξαν συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής άσκησης και των ημικρανιών από επιδημιολογική, θεραπευτική και παθοφυσιολογική άποψη. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: «η τακτική άσκηση μπορεί να έχει προφυλακτικά αποτελέσματα στη συχνότητα των ημικρανιών».

Τι γίνεται αν πάθεις ημικρανία από την άσκηση;

Για μερικούς ανθρώπους, φαίνεται αντιφατικό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει. Ανησυχούν ότι η καταπόνηση είναι αυτή που προκάλεσε ή πυροδότησε τις ημικρανίες τους στην πρώτη θέση. Οι ξαφνικές εκρήξεις καταπόνησης προκαλούν μερικές φορές ημικρανίες ή πονοκεφάλους από καταπόνηση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την άσκηση ως εργαλείο στο κιτ θεραπείας διαχείρισης πονοκεφάλου.

Αν και οι γιατροί συμφωνούν ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβάλει σε πονοκέφαλο, ωστόσο, μην αφήσετε αυτό να είναι η δικαιολογία σας για να αποφύγετε εντελώς την άσκηση. Πάρα πολλά οφέλη προκύπτουν από την άσκηση. Αντίθετα, συνιστάται στους ασθενείς με ημικρανία να επιλέξουν να ενσωματώσουν την άσκηση, τον αθλητισμό και την κίνηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Πώς να αποτρέψετε τις ημικρανίες πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης

Τι μπορείτε να κάνετε πριν ασκηθείτε για να αποτρέψετε μια κρίση ημικρανίας; Τα σταθερά προγράμματα ύπνου , φαγητού και άσκησης συμβάλλουν στη συνολική υγεία μας. Η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος, ειδικά με ένα πρόγραμμα άσκησης, είναι επωφελής για όσους έχουν ημικρανίες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πάσχοντες από ημικρανία μπορεί να κάνουν εμετό, να χάσουν τον ύπνο τους και να διακόπτονται συνεχώς οι καθημερινοί τους κύκλοι. Μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή χωρίς κίνητρο να πάνε για τρέξιμο ή να πάνε στο γυμναστήριο.    Η ανάπτυξη ενός τακτικού προγράμματος άσκησης και η τήρησή του με την πάροδο του χρόνου θα σας προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

  • Παρακάτω είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Αποφύγετε την υψηλή θερμότηταΜπορεί να αφυδατωθείτε εάν γυμνάζεστε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Να είστε σοφοί και να ασκηθείτε νωρίς το πρωί και να μείνετε στη σκιά. Η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμική εξάντληση. Τόσο η αφυδάτωση όσο και η θερμική εξάντληση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.
  • ΕνυδατωθείτεΠίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εάν ασκείστε μέτρια ή έντονη και δεν ιδρώνετε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Εάν αισθάνεστε δίψα, το σώμα σας μπορεί να σας στέλνει ένα σημάδι ότι χρειάζεστε υγρά. Φέρτε λοιπόν ένα γεμάτο μπουκάλι νερό.
  • Φάτε ένα γεύμα:Φάτε μία ή δύο ώρες πριν από την άσκηση. Εάν φάτε ένα μεγάλο ή βαρύ γεύμα πριν από έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία ή μυϊκές κράμπες. Το πεπτικό σας σύστημα θα λειτουργεί σε μια στιγμή που χρειάζεστε τους μύες σας να είναι ενεργοί.
  • Κάντε ζέσταμα: Ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες από ημικρανία, δεν συνιστάται να ξεκινάτε ξαφνικά ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης. Φροντίστε να κάνετε προθέρμανση πριν ξεκινήσετε κάνοντας τέντωμα, περπάτημα, σηκώνοντας απαλά βάρη και ξεκινώντας αργά.

Ασκήσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ημικρανίες

Όχι μόνο θα γίνετε πιο υγιείς και πιο ενεργητικοί ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά είναι μη φαρμακολογικές επιλογές. Είναι επίσης δωρεάν και προσβάσιμοι τρόποι για να προσθέσετε στη θεραπεία της ημικρανίας σας. Ακολουθούν καλές δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών σας:

  • Μέτριας έντασης αερόβιες δραστηριότητες. Το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία, είναι ευεργετικά. Μπορούν να σας βοηθήσουν στη μάχη κατά της ημικρανίας. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση μελετών για την άσκηση και την ημικρανία που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain , τα στοιχεία έδειξαν ότι αυτού του είδους οι αερόβιες ασκήσεις μείωσαν τον αριθμό των ημερών ημικρανίας.
  • Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσετε τις ημικρανίες σας . Αυτή μπορεί να μην ήταν μια δραστηριότητα που περιμένατε σε αυτήν τη λίστα, αλλά μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην αγάπη. Η εναπόθεση σε αυτή τη σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τη σοβαρότητα και το αντιληπτό επίπεδο πόνου κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε επιθέσεων.
  • Η γιόγκα είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή . Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, τα άτομα με ημικρανίες που έκαναν τακτικά γιόγκα είχαν μειωμένη συχνότητα και ένταση ημικρανίας. 7
ημικρανίεςάσκηση και ημικρανίες