Πώς η διατροφή που στηρίζεται σε φυτικά τρόφιμα επηρεάζει το περιβάλλον

Τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα με βάση τα φυτά σχετίζονται με καλύτερη περιβαλλοντική υγεία, ενώ τα λιγότερο υγιεινά διατροφικά πρότυπα με βάση τα φυτά, τα οποία είναι πιο πλούσια σε τρόφιμα όπως τα εξευγενισμένα δημητριακά και τα ζαχαρούχα ποτά, απαιτούν περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιπάσματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας είχαν τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από όλες τις ομάδες τροφίμων στη διατροφή των συμμετεχόντων, παράγοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και απαιτώντας το περισσότερο νερό άρδευσης, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιπάσματα.

“Οι διαφορές μεταξύ των φυτικών διαιτών ήταν εκπληκτικές, επειδή συχνά παρουσιάζονται ως καθολικά υγιεινές και καλές για το περιβάλλον, αλλά είναι πιο διαφοροποιημένες από αυτό”, δήλωσε η Aviva Musicus, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Χάρβαρντ Τσαν και συγγραφέας της μελέτης. “Για να είμαστε σαφείς, δεν ισχυριζόμαστε ότι οι λιγότερο υγιεινές δίαιτες φυτικής προέλευσης είναι χειρότερες για το περιβάλλον από τις δίαιτες ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον”.

Η μελέτη, η οποία είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από διάφορες φυτικές δίαιτες, δημοσιεύθηκε στην έκδοση του The Lancet Planetary Health τον Νοέμβριο του 2022.

Προηγούμενες έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι οι διάφοροι τύποι φυτικής διατροφής έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, οι φυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φυτικά έλαια και τσάι/καφέ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενώ οι φυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε χυμούς φρούτων, ζαχαρούχα ποτά, ραφιναρισμένα δημητριακά, πατάτες και γλυκά/γλυκά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, έχουν διεξαχθεί ελάχιστες έρευνες για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση καλλιεργήσιμων εκτάσεων υψηλής ποιότητας, το άζωτο από τα λιπάσματα και το νερό άρδευσης, αυτών των διατροφικών προσεγγίσεων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study II, οι ερευνητές ανέλυσαν την πρόσληψη τροφίμων από περισσότερους από 65.000 συμμετέχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις και εξέτασαν τις συσχετίσεις της διατροφής τους με τα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κινδύνων καρδιαγγειακής νόσου, και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για να διαφοροποιήσουν τα διατροφικά πρότυπα με βάση τα φυτά, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις δίαιτες των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας διάφορους διατροφικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των Δείκτες Υγιεινής και Ανθυγιεινής Διατροφής με βάση τα φυτά. Οι υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη ανθυγιεινής δίαιτας φυτικής προέλευσης υποδείκνυαν υψηλότερη κατανάλωση εξευγενισμένων δημητριακών, ζαχαρούχων ποτών, χυμών φρούτων, πατάτας και γλυκών/γλυκών, ενώ οι υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη υγιεινής δίαιτας φυτικής προέλευσης υποδείκνυαν υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, φυτικών ελαίων και τσαγιού/καφέ.

Οι συμμετέχοντες που είχαν υιοθετήσει υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και οι εν λόγω δίαιτες είχαν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και χρήση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αρδευτικού νερού και αζωτούχων λιπασμάτων σε σχέση με δίαιτες που είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ανθυγιεινές φυτικές δίαιτες παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και οι δίαιτες τους απαιτούσαν περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιπάσματα από τις δίαιτες που ήταν υψηλότερες σε υγιεινά φυτικά και ζωικά τρόφιμα. Τα ευρήματα ενίσχυσαν επίσης προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδίως σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, έχουν μεγαλύτερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι οι δίαιτες φυτικής προέλευσης.

“Επειδή η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται τελικά από την υγεία του πλανήτη, οι μελλοντικές επίσημες διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια διαφοροποιημένη εξέταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και να αναγνωρίζουν ότι δεν παρέχουν όλες οι φυτικές δίαιτες τα ίδια οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον”, δήλωσε ο Daniel Wang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Χάρβαρντ Τσαν, στο Τμήμα Δικτυακής Ιατρικής Channing του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

front-storiesφυτικά τρόφιμαπροστασία του περιβάλλοντοςφυτικά προϊόντα