Πώς η πανδημία του κοροναϊού έχει επηρεάσει τον εμμηνορυσιακο κύκλο των γυναικών

Γυναίκες παρουσίασαν ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο λόγω του αυξημένου στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική μελέτη που αξιολογεί τις επιπτώσεις του στρες στην εμμηνορυσία.

Κατά την μελέτη διεξήχθη έρευνα σε περισσότερες από 200 γυναίκες που έχουν εμμηνορυσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς το στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επηρέασε τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Περισσότερα από τα μισά άτομα (54%) της μελέτης παρουσίασαν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.

Τα άτομα που βίωσαν υψηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βαρύτερη εμμηνορροϊκή αιμορραγία και μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου τους, σε σύγκριση με τα άτομα με μέτρια επίπεδα άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη με τίτλο “Impact of Stress on Menstrual Cyclicity During the COVID-19 Pandemic: A Survey Study”, δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Journal of Women’s Health. Παρέχει καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η πανδημία COVID-19 επηρέασε την ψυχική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Γνωρίζουμε ότι το πρόσθετο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία και ευημερία μας, αλλά για τις γυναίκες και τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση, το άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει τα φυσιολογικά μοτίβα του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη συνολική αναπαραγωγική υγεία”, δήλωσε η επικεφαλής και συγγραφέας Nicole Woitowich, βοηθός καθηγήτρια έρευνας στις ιατρικές κοινωνικές επιστήμες στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου αναφέρονται συχνά από γυναίκες που αντιμετωπίζουν διαταραχές της διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη, ή από εκείνες που αντιμετωπίζουν οξείς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής τους, όπως φυσικές καταστροφές, εκτοπισμό, πείνα ή αποστασία.

“Δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της πανδημίας και των σημαντικών επιπτώσεών της στην ψυχική υγεία, τα δεδομένα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη και επιβεβαιώνουν πολλές ανεπίσημες αναφορές στον λαϊκό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε ο Woitowich.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες όπου οι γυναίκες  μπορούσαν να μοιραστούν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον κύκλο της περιόδου τους. Μόλις πρόσφατα οι ανησυχίες αυτές αντιμετωπίστηκαν από την κοινότητα της βιοϊατρικής έρευνας.

“Η αναπαραγωγική υγεία δεν πρέπει να αγνοηθεί στο πλαίσιο του COVID-19”, δήλωσε η Woitowich. “Βλέπουμε ήδη τις κυματοειδείς επιπτώσεις του τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να λάβουμε υπόψη αυτή τη σημαντική πτυχή της υγείας των γυναικών, καθώς πολλοί βιώνουν τώρα ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου ως αποτέλεσμα των εμβολίων COVID-19 ή της μόλυνσης COVID-19”.

front-storiesεμμηνορυσιακός κύκλοςγυναικείος κύκλοςγυναικεία περίοδος