Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας

Το Εντερικό μικροβίωμα  είναι η βάση για τα βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα. Εδώ, σας βοηθούν να διασπάσετε τα τρόφιμα και να μετατρέψετε τα θρεπτικά συστατικά σε πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Σταματούν να αναπτύσσονται όταν τελειώνουν τα τρόφιμα, οπότε θα έχετε μόνο ό,τι χρειάζεστε. 

Στο μικροβίωμα του εντέρου, τα «καλά» βακτήρια κάνουν περισσότερα από το να βοηθούν απλώς στην πέψη. Βοηθούν να κρατήσετε υπό έλεγχο τα «κακά» βακτήρια σας. Πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά που το ανθυγιεινό είδος δεν έχει χώρο να αναπτυχθεί. Όταν έχετε μια υγιή ισορροπία βακτηρίων στο έντερό σας, αυτό ονομάζεται ισορροπία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν έχετε πάρα πολλά από ένα συγκεκριμένο είδος κακών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου σας, είναι πιο πιθανό να έχετε:

  • Νόσο του Crohn
  • Ελκώδη κολίτιδα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα βακτήρια του εντέρου και η καρδιά σας

Ορισμένα είδη βακτηρίων του εντέρου μπορεί να αποτελούν μέρος της σύνδεσης της χοληστερόλης με τις καρδιακές παθήσεις. Όταν τρώτε τροφές όπως κόκκινο κρέας ή αυγά, αυτά τα βακτήρια παράγουν μια χημική ουσία που το συκώτι σας μετατρέπεται σε κάτι που ονομάζεται TMAO (τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο). Το TMAO μπορεί να βοηθήσει στη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι ερευνητές μελετούν μια φυσική ουσία που ονομάζεται DMB που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και το σταφυλέλαιο. Νομίζουν ότι μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια σας να δημιουργήσουν TMAO.

Τα βακτήρια του εντέρου και τα νεφρά σας

Η υπερβολική ποσότητα TMAO μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο. Οι άνθρωποι που έχουν τη νόσο δεν απαλλαγούν από το TMAO όπως θα έπρεπε. Αυτό το πλεόνασμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι η υπερβολική ποσότητα TMAO μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να έχετε χρόνια νεφρική νόσο εξαρχής.

Τα βακτήρια του εντέρου και ο εγκέφαλός σας

Ο εγκέφαλός σας στέλνει μηνύματα σε όλο σας το σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έντερο σας μπορεί να μιλήσει πίσω. Μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται πληροφορίες από τις αισθήσεις σας, όπως εικόνες, ήχους, γεύσεις ή υφές.   Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι αλλαγές σε αυτή την ισορροπία μπορεί να παίζουν ρόλο σε καταστάσεις όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και ο χρόνιος πόνος.

Bακτήρια του εντέρου και παχυσαρκία

Μια ανθυγιεινή ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενα σήματα από τον εγκέφαλό σας όταν πρόκειται να αισθάνεστε πεινασμένοι ή γεμάτοι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την υπόφυση, η οποία παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής σας. Αυτός ο αδένας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σας. Ορισμένες μελέτες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας διερευνούν αυτόν τον σύνδεσμο.

Μπορείτε να αλλάξετε τα βακτήρια του εντέρου σας;

Παίρνετε το μικροβίωμα του εντέρου σας κατά τη γέννηση και ο κόσμος γύρω σας το επηρεάζει καθώς μεγαλώνετε. Επηρεάζεται επίσης από το τι τρώτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πού ζείτε — και γιατί μπορεί να είστε σε θέση να γείρετε λίγο την ισορροπία.

Προβιοτικά

Βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, αυτά είναι «καλά» βακτήρια όπως αυτά που υπάρχουν ήδη στο έντερο σας. Μπορούν να προσθέσουν στα βακτήρια στον εντερικό σας σωλήνα και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα πάντα σε ισορροπία. Αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάθε τύπος λειτουργεί με τον δικό του τρόπο και μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα σας.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά;

Μπορούν να κάνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρότερο. Μπορεί επίσης να ενισχύσουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, ειδικά αν έχετε κάτι σαν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ορισμένα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας και να βοηθήσουν στη δυσανεξία στη λακτόζη. Επειδή όμως τα μικροβιώματα του εντέρου μας είναι μοναδικά, το εάν και το πώς λειτουργούν μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πηγές προβιοτικών

Μπορείτε να τα βρείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και τα παλαιωμένα τυριά. Δείτε στη λίστα συστατικών για ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων όπως τα bifidobacteria και οι γαλακτοβάκιλλοι. Βρίσκονται επίσης σε λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi και το ξινολάχανο, και τα λαχανικά τουρσί, όπως τα κρεμμύδια και τα αγγουράκια.

Πρεβιοτικά

Σκεφτείτε αυτά ως πηγή τροφής για προβιοτικά. Μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προσλαμβάνει καλύτερα ασβέστιο και να τονώσουν την ανάπτυξη χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο σας.
Βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως:

  • Μπανάνες
  • κρεμμύδια
  • Σκόρδο
  • Πράσα
  • Σπαράγγι
  • Αγκινάρες
  • Σόγια

Μπορείτε επίσης να τα πάρετε σε τροφές με σιτάρι ολικής αλέσεως.

Συνβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και τα πρεβιοτικά είναι καλά για τα προβιοτικά. Όταν συνδυάζεις τα δύο, είναι ένα συνβιοτικό. Η ιδέα πίσω από αυτά είναι να βοηθήσουν τα προβιοτικά να ζουν περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε συνβιοτικούς συνδυασμούς με πράγματα όπως μπανάνες και γιαούρτι ή σπαράγγια με τέμπε.

 

 

βακτήρια εντέρουfront-storiesυγεία εντέρουέντερο και υγείαπαχυσαρκία και έντερο