Πώς και γιατί το σεξ ανακουφίζει από το άγχος; 

Το άγχος και το σεξ συνδέονται με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ενστικτωδώς και το νιώθουμε αναμφισβήτητα όταν μια ιδιαίτερα πιεστική εβδομάδα ή δύο βλάπτει τη σεξουαλική μας ορμή —ή όταν χρησιμοποιούμε με επιτυχία το σεξ για να ανακουφίσουμε το άγχος. Και τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτά τα ένστικτα.

Πώς και γιατί το σεξ ανακουφίζει από το άγχος; Οι ορμόνες είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Το σεξ μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες για την καλή αίσθηση και άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Και εκτός από αυτά τα οφέλη, το σεξ έχει και κάποια άλλα στοιχεία διαχείρισης του στρες, όπως η παροχή σωματικής δραστηριότητας, η βελτίωση του ύπνου και η αποτελεσματική απομάκρυνση του μυαλού σας από τις ανησυχίες σας για λίγο. Και σε πολλές περιπτώσεις, το σόλο σεξ μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος.

Σεξ, στρες και ορμόνες

Η σεξουαλική δραστηριότητα και ο οργασμός μπορούν να χαλαρώσουν το σώμα σας και να απελευθερώσουν πολλές ορμόνες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Ομοίως, το σεξ μπορεί να ενισχύσει την ντοπαμίνη, που είναι γνωστή γιατί ενισχύει τα συναισθήματα ευχαρίστησης.

Ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» επειδή απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής επαφής, όπως στο στοργικό άγγιγμα και το σεξ μεταξύ ενήλικων συντρόφων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης και του θηλασμού.

Η φυσική εγγύτητα του σεξ, μαζί με τον οργασμό, αποδίδει ωκυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο μεταξύ άλλων θετικών επιπτώσεων—συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το άγχος και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης και της διάθεσης.

Οι ενδορφίνες είναι νευροδιαβιβαστές, όχι ορμόνες, αλλά απελευθερώνονται επίσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα (καθώς και άλλες σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και ως απόκριση στον πόνο). Όπως η ωκυτοκίνη, μπορούν να ανακουφίσουν το στρες και να βελτιώσουν τη διάθεση.  

Κορτιζόλη

Ακριβώς όπως μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες με θετικά αποτελέσματα, το σεξ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, γνωστές ως «ορμόνες του στρες».  Το σώμα παράγει αυτές τις διεγερτικές ορμόνες ως απόκριση στο στρες και τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε μια απόκριση «μάχης ή φυγής» . Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο και χρήσιμο σε μια προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το να έχετε υπερβολική κορτιζόλη συνεχώς δεν είναι υγιές για τον εγκέφαλο ή το σώμα σας.

Η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να είναι ένας τρόπος για να απελευθερωθεί το στρες μειώνοντας την κορτιζόλη. Μια μελέτη εξέτασε τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών ως μέτρο αντίδρασης στο στρες και διαπίστωσε ότι εμφάνιζαν μικρότερη απόκριση στο στρες μετά από «θετική σωματική επαφή» με τον σύντροφό τους. Η συναισθηματική υποστήριξη από μόνη της δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. 

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη απόκριση στρες σε δύσκολες καταστάσεις, κάτι που είναι καλό.

Το σεξ ως ενισχυτικό διάθεσης

Το σεξ μπορεί να χρησιμεύσει ως θετική απόσπαση της προσοχής, απομακρύνοντας το μυαλό σας από αγχωτικές σκέψεις. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση τόσο στη στιγμή όσο και μετά. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε παντρεμένα ζευγάρια διαπίστωσε ότι το σεξ συνδέθηκε με θετική διάθεση στη δουλειά την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, έδειξε επίσης ότι η πίεση και η σύγκρουση μεταξύ εργασίας και οικογένειας μείωσαν την πιθανότητα σεξ. 5 Αυτό μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν αντιμετωπίζετε συχνές συγκρούσεις επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το σεξ ως προπόνηση

Ανάλογα με το επίπεδο του ενθουσιασμού σας, μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια του σεξ και να κερδίσετε επίσης τα οφέλη της άσκησης στη διαχείριση του άγχους. Έρευνα σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση της σεξουαλικής δραστηριότητας δείχνει ότι είναι μέτριας έντασης και καίει περίπου 150 έως 200 θερμίδες την ώρα.  Αυτό είναι συγκρίσιμο με το περπάτημα, τους γύρους κολύμβησης και το σκι κατάβασης.   

Σεξ για καλύτερο ύπνο

Η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα προάγει τον καλύτερο ύπνο—συγκεκριμένα, το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να είναι καλύτερη. Για άλλη μια φορά, οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο. Η αύξηση της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης (η οποία μπορεί να αυξηθεί μετά τον οργασμό) και η μειωμένη κορτιζόλη σχετίζονται τόσο με τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο και με τον καλύτερο ύπνο.  

σεξfront-stories