Πώς λίγη άσκηση μέσα στην μέρα μπορεί να βελτιώσει την μνήμη αμέσως

Οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνουν λίγη γιόγκα ή τάι τσι στην ημέρα τους είναι πιθανότερο να θυμούνται πού έβαλαν τα κλειδιά τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Irvine και το Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Tsukuba διαπίστωσαν ότι ακόμη και πολύ ελαφρές προπονήσεις μπορούν να αυξήσουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό και την αποθήκευση στην μνήμη.

Σε μια μελέτη 36 υγιών νεαρών ενηλίκων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μεμονωμένη περίοδος 10 λεπτών ήπιας άσκησης μπορεί να αποφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη. Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, η ομάδα εξέτασε τον εγκέφαλο των ατόμων λίγο μετά τις ασκήσεις και είδε καλύτερη σύνδεση μεταξύ του οδοντωτού γύρου του ιππόκαμπου και των φλοιών που συνδέονται με λεπτομερή επεξεργασία μνήμης.

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Ο ιππόκαμπος είναι κρίσιμος για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Είναι μια από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουμε-και πολύ πιο σοβαρά στη νόσο Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Michael Yassa, καθηγητής UCI και Chancellor’s Συνεργάτης νευροβιολογίας και συμπεριφοράς. “Η βελτίωση της λειτουργίας του ιππόκαμπου υπόσχεται πολλά για τη βελτίωση της μνήμης σε καθημερινές ρυθμίσεις.”

Οι νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο αυξημένης συνδεσιμότητας προέβλεπε τον βαθμό βελτίωσης της ανάκλησης.

Ο Yassa, διευθυντής του Κέντρου Νευροβιολογίας της Μάθησης και της Μνήμης της UCI και της πρόσφατης πρωτοβουλίας UCI Brain, δήλωσε ότι ενώ η προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η άσκηση προάγει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στις περιοχές μνήμης, αυτή η νέα μελέτη καταδεικνύει έναν πιο άμεσο αντίκτυπο: ενισχυμένη επικοινωνία μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που εστιάζουν στη μνήμη.

“Δεν μειώνουμε την πιθανότητα να γεννηθούν νέα κύτταρα, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεδιπλωθεί”, είπε. “Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι αυτές οι 10λεπτες περίοδοι άσκησης έδειξαν αποτελέσματα αμέσως μετά”.

Λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οφελήσει πολύ, τόνισε ο Yassa. “Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να ελέγχουν τις συνήθειες άσκησής τους – παρακολουθώντας για παράδειγμα τον αριθμό των βημάτων που κάνουν”, είπε. “Ακόμα και σύντομα διαλείμματα με τα πόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση της μνήμης και της γνώσης”.

Ο Yassa και οι συνεργάτες του στο UCI και στο Πανεπιστήμιο Tsukuba επεκτείνουν αυτήν την έρευνα δοκιμάζοντας μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικής διαταραχής που σχετίζονται με την ηλικία και πραγματοποιώντας μακροχρόνιες παρεμβάσεις για να διαπιστώσουν εάν στην περίπτωση τακτικής, σύντομης και ελαφριάς άσκησης. καθημερινά για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μπορεί να προκύψει θετικός αντίκτυπος στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε αυτά τα άτομα.

“Σαφώς, υπάρχει τεράστια αξία στην κατανόηση της συνταγής της άσκησης που λειτουργεί καλύτερα στους ηλικιωμένους, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε συστάσεις για την αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης”, είπε.

μνήμηγιόγκαfront-storiesπροβλήματα μνήμηςταϊ τσιάσκηση