Πως ο Covid-19 επηρεάζει την καρδιά

  • Μια νέα μελέτη εξετάζει προσεκτικά τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων μετά το COVID-19.
  • Οι ερευνητές εντοπίζουν ενδείξεις για ένα ευρύ φάσμα καρδιακών προβλημάτων έως και 1 έτος μετά την αποκατάσταση.
  • Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε COVID-19 να παραμένουν σε εγρήγορση για συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων, συμβουλευόμενοι αμέσως έναν γιατρό εάν αυτά εμφανιστούν.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες και μελέτες, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ισχυρά πως η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη. Με βάση την ανάλυση εθνικών βάσεων δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών, μια νέα μελέτη προσφέρει μια ακόμη πιο λεπτομερή ματιά στα συνήθη καρδιακά προβλήματα μετά την COVID-19.

Σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων εντός του πρώτου έτους μετά τη νόσο.

Επικεφαλής ερευνητής της μελέτης είναι ο δρ Ziyad Al-Aly, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και ανάπτυξης στο VA St. Louis Health Care System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

“Αυτό που βλέπουμε δεν είναι καλό”, σχολίασε ο Δρ Al-Aly. “Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές και θάνατο. Η καρδιά δεν αναγεννάται, ούτε επιδιορθώνεται εύκολα μετά από σοβαρή βλάβη. Πρόκειται για ασθένειες που θα επηρεάσουν τους ανθρώπους για μια ολόκληρη ζωή”.

Ο Dr. Richard C. Becker, διευθυντής και επικεφαλής ιατρός στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αγγείων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι – που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη – δήλωσε σχετικά:

“Οι παρατηρήσεις από το VA Health System υπογραμμίζουν αυτό που εκτιμάται λιγότερο καλά τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στην κοινότητα των μη επαγγελματιών – δηλαδή τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις που μπορεί να είναι σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Το σημαντικό μήνυμα είναι η “ευαισθητοποίηση” και η ύπαρξη ενός καλά εδραιωμένου σχεδίου παρακολούθησης”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Σύμφωνα με τον Δρ Al-Aly:

“Ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλοαγγειακής νόσου, των δυσρυθμιών, της ισχαιμικής και μη ισχαιμικής καρδιακής νόσου, της περικαρδίτιδας, της μυοκαρδίτιδας, της καρδιακής ανεπάρκειας και της θρομβοεμβολικής νόσου. Οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια COVID-19 και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν κατά την οξεία φάση της νόσου”.

Φαίνεται επίσης να ισχύει, παρατηρεί ο Δρ Al-Aly, ότι  η COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα μετά τη μόλυνση και ποιος όχι.

“Οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς σε νέους ανθρώπους και ηλικιωμένους, γυναίκες και άνδρες, ανεξάρτητα από την φυλή, ανθρώπους που καπνίζουν και ανθρώπους που δεν καπνίζουν, ανθρώπους με συνοδά νοσήματα – διαβήτη, υπέρταση, νεφρική νόσο – και ανθρώπους χωρίς”.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Σχετικά με την αιτία πίσω από αυτή την βλάβη, ο Dr. Becker δήλωσε σχετικά :

“Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ότι η λοίμωξη με SARS-CoV-2 κατά την αρχική ή οξεία φάση της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα)- φλεγμονή του καλύμματος της καρδιάς (περικαρδίτιδα)- καρδιακές προσβολές (έμφραγμα του μυοκαρδίου) που προέρχονται από το στρες της λοίμωξης, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ή τον σχηματισμό θρόμβων αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες- και καρδιακή ανεπάρκεια”.

Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορεί να παρέχουν ένα σημαντικό στοιχείο, σημείωσε επίσης:

“Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι θρόμβοι αίματος, [ή θρόμβωση], που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια στην COVID-19 έχουν μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό συγκεκριμένων υποομάδων λευκών αιμοσφαιρίων από ό,τι θα παρατηρούνταν σε άλλα περιβάλλοντα. Η θεωρία του θρόμβου αίματος της COVID-19 αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Η έρευνα συνεχίζεται για την κατανόηση της συγκεκριμένης αιτίας και τη βέλτιστη πρόληψη και θεραπεία”.

Πηγή: Medical News Today

front-stories