Πώς ο εγκέφαλος επιτρέπει να μιλάμε την ώρα που περπατάμε;

Μια νέα έρευνα ανατρέπει το παλιό ιδίωμα που λέει ότι δεν μπορείς να περπατήσεις και να μασήσεις τσίχλα. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Del Monte του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ έδειξαν ότι ο υγιής εγκέφαλος είναι σε θέση να κάνει multitasking ενώ περπατά χωρίς να θυσιάζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται οποιαδήποτε από τις δύο δραστηριότητες.

“Η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι ο εγκέφαλος είναι ευέλικτος και μπορεί να αναλάβει πρόσθετα βάρη“, δήλωσε ο David Richardson, φοιτητής MD/PhD στο πέμπτο έτος του προγράμματος Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας των Ασθενειών και πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό NeuroImage. “Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι τα μοτίβα βάδισης των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν όταν εκτελούσαν ταυτόχρονα ένα γνωστικό έργο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν στην πραγματικότητα πιο σταθεροί ενώ περπατούσαν και εκτελούσαν το έργο από ό,τι όταν ήταν αποκλειστικά επικεντρωμένοι στο περπάτημα”.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κινητό σύστημα απεικόνισης εγκεφάλου/σώματος, ή MoBI, που βρίσκεται στο εργαστήριο γνωστικής νευροφυσιολογίας Frederick J. και Marion A. Schindler του Ινστιτούτου Del Monte. Η πλατφόρμα συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα, την παρακολούθηση του εγκεφάλου και την τεχνολογία καταγραφής της κίνησης. Ενώ οι συμμετέχοντες περπατούν σε έναν διάδρομο ή χειρίζονται αντικείμενα σε ένα τραπέζι, 16 κάμερες υψηλής ταχύτητας καταγράφουν τους δείκτες θέσης με ακρίβεια χιλιοστού, ενώ ταυτόχρονα μετρούν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Το MoBI χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων καθώς περπατούσαν σε έναν διάδρομο και τους υποδείχθηκε να αλλάζουν εργασίες. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε επίσης καθώς εκτελούσαν τις ίδιες εργασίες ενώ κάθονταν. Οι εγκεφαλικές μεταβολές μετρήθηκαν μεταξύ των εργασιών που καθοδηγούνταν και έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εργασιών η νευροφυσιολογική διαφορά ήταν μεγαλύτερη μεταξύ του περπατήματος και του καθιστού – αναδεικνύοντας την ευελιξία ενός υγιούς εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται και εκτελεί εργασίες με βάση το επίπεδο δυσκολίας.

“Το MoBI μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος στην καθημερινή ζωή”, δήλωσε ο Edward Freedman, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Η εξέταση αυτών των ευρημάτων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένας νέος υγιής εγκέφαλος είναι σε θέση να αλλάζει καθήκοντα θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για το τι πάει στραβά σε έναν εγκέφαλο με μια νευροεκφυλιστική ασθένεια όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ”.

“Η κατανόηση του πώς ένας νέος υγιής εγκέφαλος μπορεί να “περπατάει και να μιλάει” με επιτυχία είναι μια σημαντική αρχή, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πώς αυτά τα ευρήματα διαφέρουν στους εγκεφάλους υγιών ηλικιωμένων ενηλίκων και ενηλίκων με νευροεκφυλιστικές ασθένειες”, δήλωσε ο Richardson. “Το επόμενο στάδιο είναι η επέκταση αυτής της έρευνας ώστε να συμπεριλάβει μια πιο διαφορετική ομάδα εγκεφάλων”.

 

front-storiesεγκέφαλος ηλικιωμένωνεγκέφαλος νέωνέρευνα για τον εγκέφαλοανθρώπινος εγκέφαλος