Πώς ο τζόγος βλάπτει την υγεία μας;

Τις γιορτινές μέρες, μέσα στον ενθουσιασμό και την χαρά των ημερών οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε τυχεροί και αποφασίζουμε να κατευθύνουμε την τύχη αυτή στο τζογάρισμα είτε αυτό είναι διαδικτυακό, είτε δια ζώσης. Όμως ο τζόγος δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Κρύβει κινδύνους,  τους οποίους όλοι θα πρέπει να προσέξουμε.

Όλοι αυτοί οι ιστότοποι και οι εφαρμογές που προσφέρουν παιχνίδια καζίνο, αθλητικά στοιχήματα, πόκερ και λοταρίες μπορεί να είναι συναρπαστικές και διασκεδαστικές. Υπολογίζεται ότι είναι μια επιχείρηση 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και αυξάνεται. Αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους, αυτό που ξεκινά ως περιστασιακή διασκέδαση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά προβλήματα που σχετίζονται με τον τζόγο.

«Μπορείτε να υποστείτε βλάβη από τον τζόγο, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού, όπως ακριβώς μπορείτε με το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά», λέει η Debi LaPlante, διευθύντρια του Τμήματος Εθισμού στην Cambridge Health Alliance που είναι συνδεδεμένη με το Χάρβαρντ.

Ποιος ζημιώνεται;

Στην πραγματικότητα, η ταξινόμηση των διαταραχών ψυχικής υγείας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τοποθετεί τη διαταραχή του τζόγου στην ενότητα που ορίζει τις διαταραχές που σχετίζονται με ουσίες και τις εθιστικές διαταραχές, μαζί με προβλήματα όπως η διαταραχή χρήσης οπιοειδών και η διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 1% των ενηλίκων (δύο εκατομμύρια) εκτιμάται ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον τζόγο και το 2% έως 3% (τέσσερα έως έξι εκατομμύρια) πιστεύεται ότι έχουν ένα ήπιο ή μέτριο πρόβλημα.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα πιθανό πρόβλημα τζόγου;

Η  Βιοκοινωνική Οθόνη Τζόγου από το Τμήμα του Cambridge Health Alliance για τα τεστ εθισμού για τον κίνδυνο διαταραχής τζόγου, θέτει τρεις ερωτήσεις:

  • Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, έχετε γίνει ανήσυχοι, ευερέθιστοι ή ανήσυχοι όταν προσπαθείτε να σταματήσετε ή/και να περιορίσετε τον τζόγο;
  • Τους τελευταίους 12 μήνες, προσπαθήσατε να εμποδίσετε την οικογένεια ή τους φίλους σας να μάθουν πόσο στοιχηματίσατε;
  • Τους τελευταίους 12 μήνες, είχατε τόσο οικονομικά προβλήματα λόγω τυχερών παιχνιδιών που χρειάστηκε να λάβετε βοήθεια για τα έξοδα διαβίωσης από την οικογένεια, τους φίλους ή την ευημερία;

“Εάν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει να αξιολογήσετε το πως σας επηρεάζει ο τζόγος  και πώς ταιριάζει στη ζωή σας και να αναζητήσετε περαιτέρω αξιολόγηση”, λέει ο LaPlante.

Πώς καταλαβαίνετε εάν συμμετέχετε σε αβλαβή ή επιβλαβή τζόγο;

Ο εθισμός στον τζόγο εμφανίζεται συχνά σταδιακά. Η γραμμή μεταξύ αβλαβούς και επιβλαβούς είναι συχνά θολή, επομένως οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν πάντα ότι έχουν πρόβλημα μέχρι να γίνει σοβαρό. Εδώ είναι ποιο θεωρείται το όριο του τζόγου χαμηλού κινδύνου:

  • Παίζετε όχι περισσότερο από το 1% του εισοδήματος του νοικοκυριού.
  • Παίζετε όχι περισσότερες από τέσσερις ημέρες το μήνα.
  • Δεν παίζετε σε περισσότερα από δύο είδη παιχνιδιών.

Τι κοινό έχει η διαταραχή του τζόγου με άλλες μορφές εθισμού;

Η διαταραχή του τζόγου μοιράζεται ορισμένους παράγοντες κινδύνου με άλλους τύπους εθισμού:

  • γενεσιολογία
  • ελαττωματικά μοτίβα σκέψης
  • διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων
  • φτώχεια.

Όπως και άλλοι τύποι εθισμού, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον τζόγο μπορεί να οδηγήσουν σε διαταράξεις ρομαντικών, κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων. Παρόμοια είναι και τα συναισθήματα έλλειψης όταν κάποιος προσπαθεί να αποκοπεί από τον εθισμό.

Επηρεάζει ο διαδικτυακός τζόγος τον εγκέφαλο;

Τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε νευροβιολογικό επίπεδο. Πολλά παιχνίδια έχουν χαρακτηριστικά που ξεγελούν τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι μια ήττα είναι στην πραγματικότητα μια νίκη. Για παράδειγμα, ένας κουλοχέρης εμφανίζει εορταστική μουσική, ήχους και φώτα για μια επιστροφή 3 ευρώ σε ένα στοίχημα 5 ευρώ .

«Η έρευνα έχει βρει ότι το  νευρικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στις ήττες που χαρακτηρίζονται ως νίκες με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές νίκες», λέει ο LaPlante. “Αυτό είναι ένας ισχυρός ενισχυτής και μόνο ένα παράδειγμα παιχνιδιών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.”

 

Πηγή

Εθισμόςfront-storiesτζόγος