Πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να αυξήσουν τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά σε αστικές περιοχές

  • Οι κρίσεις άσθματος, που περιλαμβάνουν την επιδείνωση της φλεγμονής και τη στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων, προκαλούνται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά μπορεί επίσης να προκληθούν από μη ιικούς παράγοντες.
  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, ιδιαίτερα του όζοντος και των λεπτών σωματιδίων, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος σε παιδιά που κατοικούν σε αστικά κέντρα.

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η πιο κοινή αιτία κρίσεων άσθματος, αλλά οι μη ιικοί παράγοντες όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σχετίζονται επίσης με την έξαρση των  συμπτωμάτων του άσθματος.

Μια πρόσφατη  μελέτη   που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health αναφέρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα οι συγκεντρώσεις όζοντος και λεπτών σωματιδίων, συσχετίστηκαν με κρίσεις άσθματος και μείωση της πνευμονικής λειτουργίας σε παιδιά που ζουν σε αστικά κέντρα.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι αυτοί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος ακόμη και όταν οι συγκεντρώσεις τους ήταν κάτω από τα εθνικά πρότυπα ποιότητας του αέρα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος και λεπτών σωματιδίων συσχετίστηκαν με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων φλεγμονωδών οδών στους αεραγωγούς, βοηθώντας να κατανοηθεί πόσο υψηλότερα επίπεδα ρύπων μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος σε παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές.

«Πιστεύω ότι αυτή η εργασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική γιατί μπόρεσαν όχι μόνο να εξετάσουν την επιδείνωση του άσθματος, αλλά είχαν επίσης δεδομένα για την απουσία αναπνευστικού ιού και εξέτασαν άλλα αποτελέσματα», δήλωσε η Δρ Antonella Zanobetti, ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο  Χάρβαρντ – Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan στη Βοστώνη.

Η υψηλότερη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος, αλλά οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν την ικανότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων να προκαλούν κρίσεις άσθματος δεν είναι καλά κατανοητοί.

«Δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των παροξύνσεων του άσθματος που συμβαίνουν απουσία ενός προκλητικού αναπνευστικού ιού. Ως εκ τούτου, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτή τη μελέτη ήταν έναυσμα για παροξύνσεις άσθματος ανεξάρτητα από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, κάτι που με τη σειρά του είναι σημαντικό για την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών», είπε. 

«Η μελέτη τους προχώρησε πολύ περισσότερο από πολλές άλλες μελέτες, καθώς ανέλυσαν προσεκτικά τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των παροξύνσεων του άσθματος, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα συμβάντα συνέβησαν κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων ή όχι», πρόσθεσε ο Δρ Allen Dozor, καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής  του τμήματος Πνευμονολογίας στο New York Medical College.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ συχνές στα παιδιά και τα περισσότερα σοβαρά συμβάντα άσθματος σχετίζονται με λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού (URI) ή κρυολογήματα», είπε . «Τα παιδιά κρυολογούν έναν εκπληκτικό αριθμό κρυολογημάτων κάθε χρόνο, αλλά για πολλά παιδιά, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα κρυολογήματα συχνά οδηγούν σε σοβαρές κρίσεις άσθματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνουν τόσο τις κρίσεις άσθματος που σχετίζονται με ιούς όσο και τις μη ιογενείς κρίσεις».

Κρίσεις άσθματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το άσθμα  είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή και τη στένωση των  βρόγχων , των κύριων αεραγωγών στους πνεύμονες και των κλάδων τους. Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, βήχα και συριγμό που τείνουν να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια μιας  έξαρσης του άσθματος.  Μια έξαρση άσθματος, γνωστή και ως κρίση άσθματος, περιλαμβάνει περαιτέρω στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων λόγω της φλεγμονής των κυττάρων των αεραγωγών και της συστολής των βρογχικών μυών. Αυτό συνοδεύεται από την παραγωγή περίσσειας βλέννας που οδηγεί επίσης στην απόφραξη των αεραγωγών.

Οι ιογενείς λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες επιδείνωσης του άσθματος τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, μια έξαρση του άσθματος μπορεί επίσης να συμβεί λόγω μη ιογενών αιτιών, όπως μη ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργιογόνα, γύρη και τρίχες κατοικίδιων ζώων.

Επιπλέον, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μια  σχέση   μεταξύ των επιπέδων ατμοσφαιρικών ρύπων και της εμφάνισης κρίσεων άσθματος. Τα υψηλότερα επίπεδα αρκετών ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως τα λεπτά σωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κρίσεων άσθματος.

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στα παιδιά. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που κατοικούν σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές και αστικές γειτονιές εμφανίζουν υψηλότερη  νοσηρότητα  και  επικράτηση άσθματος . Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι χαρακτηριστικά αυτών των γειτονιών και μπορεί να εξηγήσουν τον μεγαλύτερο επιπολασμό και τη σοβαρότητα του άσθματος σε παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την έξαρση του άσθματος κατά τη διάρκεια μη ιογενών αναπνευστικών ασθενειών, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά με σοβαρό άσθμα, δεν είναι καλά κατανοητοί. Επιπλέον, δεν έχουν χαρακτηριστεί οι διαφορές στους μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση των παροξύνσεων του άσθματος που προκαλούνται από ατμοσφαιρικούς ρύπους και ιογενείς λοιμώξεις.

άσθμαάσθμα στα παιδιά