Πώς σχετίζεται η απώλεια ακοής με την άνοια;

Οι αποφάσεις για την υγεία σας για το νέο έτος ίσως χρειαστεί να περιλαμβάνουν έλεγχο για την απώλεια της ακοής σας

Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, εάν τα χρειάζεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι υπήρχε 24% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας», δήλωσε η Δρ Janet Choi, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. και ωτορινολαρυγγολόγος με Keck Medicine του USC.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 10.000 ανθρώπων – περισσότεροι από 1.800 από τους οποίους αναγνωρίστηκε ότι είχαν απώλεια ακοής – και παρακολούθησε τη θνησιμότητα τους μεταξύ 1999 και 2012.

Περίπου 237 από αυτούς με απώλεια ακοής ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ 1.483 ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ακουστικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της έρευνας, μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας περιστασιακά και εκείνων που δεν τα φορούσαν ποτέ, αλλά οι τακτικοί χρήστες διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο, έδειξε η μελέτη.

Και αυτός ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το εισόδημα, η εκπαίδευση, το ιατρικό ιστορικό και ο βαθμός απώλειας ακοής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας.

Αλλά μόνο το 15% περίπου όσων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα μιας μελέτης του Απριλίου.

«Η (νέα) μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της αντιμετώπισης των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου όχι μόνο για άμεσα οφέλη για την υγεία αλλά ως μια ισχυρή στρατηγική για την ενίσχυση της συνολικής μακροζωίας και ευεξίας», δήλωσε ο Δρ Thomas Holland, γιατρός επιστήμονας στο Rush Institute for Healthy Aging. , είπε μέσω email. Ο Holland δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ευτυχώς, τα αυτοσυναρμολογούμενα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή είναι πλέον διαθέσιμα και η μελέτη του Απριλίου δείχνει ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά που έχει τοποθετήσει ένας εξειδικευμένος γιατρός.

Γιατί τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τόσο χρήσιμα;

Η τελευταία μελέτη προσθέτει περισσότερη υποστήριξη στην κατανόηση ότι η απώλεια ακοής και η μακροζωία συνδέονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, είπε ο Τσόι.

«Αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης. Δεν εξετάσαμε ιδιαίτερα τον μηχανισμό πίσω από αυτές τις συσχετίσεις», είπε.

Υπάρχουν όμως κάποιες υποθέσεις σχετικά με το γιατί υπάρχει η σχέση μεταξύ ακουστικών βαρηκοΐας και μακροζωίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και της αδυναμίας, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική απομόνωση και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας, είπε ο Choi.

“Υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι η ίδια η ακουστική στέρηση – η μη λήψη αρκετού ήχου – μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δομές του εγκεφάλου”, πρόσθεσε.

Πιθανή σύνδεση με άνοια

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό JAMA Otolaryngology — Head and Neck Surgery.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 500.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω στη νότια Δανία και παρακολούθησε την υγεία τους μεταξύ 2003 και 2017.

Εκείνοι με απώλεια ακοής ήταν σε 7% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος (14%) σε εκείνους με απώλεια ακοής που δεν χρησιμοποίησαν βοηθήματα ακοής σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν.

Η μεγάλη και καλά διεξαγόμενη μελέτη είναι μόνο μέρος ενός διευρυνόμενου συνόλου αποδεικτικών στοιχείων ότι η απώλεια ακοής και η άνοια συνδέονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτό είναι αιτιότητα ή συσχέτιση, δήλωσε ο Δρ Jason Warren, καθηγητής νευρολογίας και σύμβουλος νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνο Βασίλισσα Ινστιτούτο Νευρολογίας.

«Μελέτες αυτού του είδους θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή – οι εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την πρώιμη άνοια μπορεί να επηρεάσουν την ακοή δυνητικά μερικά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας», είπε ο Warren. «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το συμπέρασμα ότι η απώλεια ακοής προκαλεί άνοια ή ότι η άνοια μπορεί να προληφθεί φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας».

Ιατρικός Έλεγχος

Ο αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι εάν παρατηρείτε διαφορά στην ακοή σας, θα πρέπει να πάτε για έλεγχο, είπε ο Τσόι.

Η απώλεια ακοής δεν πρέπει να «λογίζεται ως κάτι που σχετίζεται με φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», πρόσθεσε. «Θα βγουν ακόμη περισσότερες μελέτες που θα δείξουν ότι τα ακουστικά βοηθήματα είναι χρήσιμα και έχουν θετικό αντίκτυπο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας, βοηθά πραγματικά στην επικοινωνία και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Εάν έχετε απώλεια ακοής, τουλάχιστον δοκιμάστε ακουστικά βαρηκοΐας, ειδικά με τις σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία, είπε ο Choi.

«Πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας επειδή δεν θέλουν να φαίνονται μεγαλύτεροι», πρόσθεσε. «Δεν θέλουν να συνδέονται με την αναπηρία, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είναι έτσι».

Είναι σημαντικό να είμαστε προορατικοί όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία, ειδικά όταν είναι τόσο εύκολα τροποποιήσιμοι όσο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, είπε ο Holland.

Συνεργαστείτε στενά με τους γιατρούς σας και παρακολουθήστε τις εξετάσεις ενώ παρακολουθείτε τον ύπνο, την άσκηση, τη διατροφή, την πρόσληψη αλκοόλ, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό σας για μια μεγαλύτερη, υγιή ζωή, πρόσθεσε.

«Με την ενθάρρυνση μιας συνεργασίας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους παράγοντες, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να οικοδομήσει μια γερή βάση για μακροχρόνια ευεξία και ζωτικότητα», είπε ο Holland.

 

Πηγή

ακουστικάακοήfront-stories