Πώς συνδέεται η παρατήρηση πουλιών και το κελάϊδισμά τους με την ψυχική υγεία

Το να βλέπεις πουλιά και να ακούς τα τραγούδια τους είναι καταπραϋντικό. Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι αυτά για την ψυχική υγεία των ανθρώπων —ακόμα και για εκείνους με παθήσεις ψυχικής υγείας.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους,  που δημοσιεύτηκε  στο Scientific Reports. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις με χώρους πρασίνου όπως δέντρα, πάρκα και δάση, ενώ άλλες καλύπτουν επίσης «μπλε χώρους» όπως λίμνες.

«Ενώ αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη εκτίμηση των οφελών για την  ψυχική υγεία  της φύσης γενικά, γνωρίζουμε ελάχιστα για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους πράσινους και μπλε χώρους που οδηγούν αυτά τα οφέλη», έγραψαν.  Και για τη μελέτη τους, εστίασαν σε μια πτυχή που λένε ότι «έχει αιχμαλωτίσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες και ωστόσο έχει λάβει πολύ λίγη επιστημονική προσοχή: τη ζωή των πτηνών».

Για την εργασία τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή που ονομάζεται Urban Mind για τη συλλογή δεδομένων από 1.292 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, αν και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν τρεις φορές την ημέρα εάν μπορούσαν να δουν ή να ακούσουν πουλιά,  σημειώνει το King’s College του Λονδίνου  σε δελτίο τύπου. Αξιολογήθηκε επίσης η «τρέχουσα» ψυχική τους ευεξία, ενώ οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για τυχόν διαγνώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας.

Μεταξύ των ερευνητών, η υπόθεση είναι ότι οι συναντήσεις με πτηνά σε καθημερινή βάση «θα συνδεόταν με υψηλότερη ψυχική ευεξία». Πράγματι, διαπίστωσαν ότι η ακρόαση ή η θέαση πουλιών αποδείχθηκε ότι είχε οφέλη στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, καθώς η ψυχική τους ευεξία ήταν «σημαντικά καλύτερη» όταν έβλεπαν ή άκουγαν τα πλάσματα αυτά.

«Οι καθημερινές συναντήσεις με την ζωή των πτηνών συνδέθηκαν με διαχρονικές βελτιώσεις στην ψυχική ευεξία», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτές οι βελτιώσεις ήταν εμφανείς όχι μόνο σε υγιείς ανθρώπους αλλά και σε εκείνους με διάγνωση κατάθλιψης, της πιο κοινής ψυχικής ασθένειας στον κόσμο».

Οι βελτιώσεις της ψυχικής ευεξίας, σημείωσε το πανεπιστήμιο, θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες. Επιπλέον, δεν εξηγήθηκαν από άλλους «συνυπάρχοντες» παράγοντες όπως δέντρα, φυτά ή υδάτινες οδούς, καθώς τα αποτελέσματα παρέμειναν σημαντικά ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αυτούς τους παράγοντες.

«Σε κρίσιμο βαθμό, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα σημαντικά, παρέχοντας υποστήριξη σε ένα συγκεκριμένο όφελος της ορνιθοπανίδας στην ψυχική ευεξία, πάνω και πέρα ​​από την καθιερωμένη επίδραση των χώρων πρασίνου», σημείωσαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν τα πιθανά οφέλη των πτηνών στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και επομένως μπορούν να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται τόσο για την περίθαλψη της ψυχικής υγείας όσο και για τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος/της άγριας ζωής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπαν, δεδομένης της τρέχουσας μείωσης της βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα, σημείωσαν μια πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι ένα στα έξι είδη πουλιών έχει ήδη εξαφανιστεί από τη δεκαετία του 1980.

«Η μελέτη μας παρέχει μια τεκμηριωμένη βάση για τη δημιουργία και την υποστήριξη χώρων βιοποικιλότητας που φιλοξενούν την ορνιθοπανίδα, καθώς αυτό συνδέεται στενά με την ψυχική μας υγεία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Andrea Mechelli του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου.  

«Επιπλέον, τα ευρήματα υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση των ευκαιριών για τους ανθρώπους να συναντήσουν την ορνιθοπανίδα, ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν με παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη», πρόσθεσε ο Mechelli.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο των καθημερινών συναντήσεων με πτηνά στην ψυχική ευεξία σε πραγματικό χρόνο και σε συνθήκες πραγματικής ζωής», έγραψαν οι ερευνητές.

front-storiesψυχική υγεία