Πως συνδέονται οι διαταραχές ύπνου με το άσθμα (μελέτη)

Η έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των διαταραχών ύπνου θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες. Η μελέτη αναφέρθηκε στο BMJ Open Respiratory Research.

Η ανάλυση κινδύνου που αποδίδεται στον πληθυσμό έδειξε ότι το 19% των περιπτώσεων άσθματος θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω της βελτίωσης των χαρακτηριστικών του ύπνου. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις βαθμολογίες πολυγονικού κινδύνου (PRS) για το άσθμα και τις ολοκληρωμένες βαθμολογίες ύπνου που περιλαμβάνουν πέντε χαρακτηριστικά ύπνου.

Η ποιότητα του ύπνου αναγνωρίζεται γενικά ως μη γενετικός παράγοντας του άσθματος. Η κακή ποιότητα ύπνου και η αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με σοβαρή νόσο. Επιπλέον, το άσθμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει δυσμενώς τη διάρκεια του ύπνου, την ποιότητα του ύπνου, τον μεσημεριανό ύπνο και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σχέση ύπνου και άσθματος είναι αμφίδρομη, δεδομένου ότι οι διαταραχές ύπνου (μικρής διάρκειας ύπνος, αϋπνία, βραδινός χρονότυπος, ροχαλητό, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας) σχετίζονται με συγκεκριμένες χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κακός ύπνος αντανακλά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εξέλιξης του άσθματος.

Οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο άσθματος, αλλά η πολύ μεταβλητή κληρονομικότητα υποδηλώνει ότι οι μη γενετικές εκθέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. «Ωστόσο, το κατά πόσον η υγιής μη γενετική έκθεση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος και να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του γενετικού κινδύνου παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο», αναφέρουν οι συγγραφείς. Υποθέτουν ότι ο πιο υγιεινός ύπνος θα μπορούσε να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο άσθματος και να μετριάσει τους κινδύνους των γενετικών επιπτώσεων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εθνική μεγάλη, προοπτική κοόρτη που προέρχεται από 22 κέντρα αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου, διερεύνησαν τις ανεξάρτητες και συνδυασμένες επιδράσεις του τρόπου ύπνου και των PRS στη συχνότητα εμφάνισης άσθματος.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ανάλυση των προτύπων ύπνου είναι δικαιολογημένη για όλους τους ασθενείς με άσθμα, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Qing Wang, PhD, Cheeloo College of Medicine, Shandong University, Jinan, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σε συνέντευξή του. “Στα αποτελέσματά μας, οι επιπτώσεις του ύπνου και της γενετικής ήταν ανεξάρτητες. Επομένως, όσα μάθαμε για τις επιπτώσεις του ύπνου στο άσθμα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλή ή χαμηλή γενετική προδιάθεση. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η παρέμβαση σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη, καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα. Ωστόσο, επειδή αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική, απαιτείται οπωσδήποτε μια μεγάλη κλινική δοκιμή για την παροχή αιτιολογικών στοιχείων, ειδικά πριν ληφθούν υπόψη οι τροποποιήσεις των κατευθυντήριων οδηγιών.”

 

front-storiesάσθμα και ύπνος