Πώς συνδέονται οι ημικρανίες με την ψυχική υγεία;

Εάν έχετε βιώσει ποτέ ημικρανίες ή γνωρίζετε κάποιον άλλο που έχει, θα γνωρίζετε πόσο άβολα, επώδυνα και εξουθενωτικά μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πάνω από το 15% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν αναφέρει ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο τους προηγούμενους τρεις μήνες – ένα στατιστικό στοιχείο που είναι σταθερό για σχεδόν είκοσι χρόνια. 

Οι  ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική λειτουργία αλλά και την ψυχική υγεία.

Τι είναι η ημικρανία;

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ , οι ημικρανίες προκαλούν μέτριους έως σοβαρούς παλμούς ή παλμικούς πονοκεφάλους.   Αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και έμετο. Η ενόχληση που σχετίζεται με τις ημικρανίες επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα, το φως, τον ήχο κ.λπ. και μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή μέρες.

Ημικρανίες και Ψυχική Υγεία

Όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και ημικρανιών, μια μελέτη του 2015 όρισε την ημικρανία ως «μια σύνθετη νευρολογική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από επεισοδιακές σοβαρές κρίσεις κεφαλαλγίας, που μειώνει σημαντικά τη λειτουργία του ατόμου και μειώνει την ποιότητα ζωής».    Με τη σειρά τους, οι ημικρανίες συμβάλλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανησυχιών για την ψυχική υγεία .

Λαμβάνοντας υπόψη την ενόχληση μιας ημικρανίας, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς η αντιμετώπιση της ημικρανίας σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία  στην καθημερινή ζωή.

Μια συστηματική ανασκόπηση των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που σχετίζονται με τις ημικρανίες διαπίστωσε ότι οι πιο διαδεδομένες περιελάμβαναν: 

  • Συναισθηματικά προβλήματα
  • Μειωμένη ζωτικότητα
  • Πόνο
  • Δυσκολίες με την εργασία, την ψυχική και σωματική υγεία και την κοινωνική λειτουργικότητα

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά με διάφορους εξουθενωτικούς τρόπους   την ποιότητα ζωής κάποιου.

Η σύνδεση των ημικρανιών με το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη

Μια μελέτη του 2015 εξέτασε πάνω από 2.500 άτομα που επηρεάστηκαν από ημικρανίες και διαπίστωσε ότι «το άγχος που προκύπτει από συχνούς πονοκεφάλους ημικρανίας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ιατρικών και ψυχολογικών συννοσηροτήτων και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας κυκλικής σχέσης όπου το στρες είναι και αιτία και αποτέλεσμα της κοινωνικής και ιατρικές βλάβες που προκαλούνται από την ημικρανία». 

Με άλλα λόγια, το άγχος μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ημικρανίες, καθώς και σε θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορεί να είναι εξουθενωτικά.

Οι ημικρανίες οδηγούν σε προκλήσεις στη σωματική λειτουργία και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία. Το στίγμα που συνδέεται με τις ημικρανίες φέρνει επίσης αρνητικές συνέπειες σε όσους τις αντιμετωπίζουν.

Ενώ η ημικρανία μπορεί να φανεί ότι είναι απλώς ένας πονοκέφαλος, όσοι επηρεάζονται συχνά βιώνουν μια ποικιλία συμπτωμάτων και συννοσηροτήτων που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από αυτό.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι ημικρανίες συνδέονται με τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας με ποικίλους κυκλικούς τρόπους, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής.  Με αυτόν τον τρόπο, μια καλύτερη κατανόηση της εξουθενωτικής πραγματικότητας των ημικρανιών και της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενσυναίσθηση για όσους επηρεάζονται.

άγχοςψυχική υγείαπονοκέφαλοςημικρανίαfront-storiesκατάθλιψη