Πώς τα άσχημα βιώματα στην παιδική ηλικία επηρεάζουν την υγεία του ατόμου; (νέα έρευνα)

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ δείχνει το δια βίου τίμημα που μπορούν να επιφέρουν στην υγεία σας τα δυσμενή γεγονότα της παιδικής ηλικίας. Η κακή ψυχική υγεία είναι σχεδόν τρεις φορές πιο διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων στη Νέα Ζηλανδία που βίωσαν τέσσερα ή περισσότερα “δυσμενή παιδικά γεγονότα” σε σύγκριση με τα άτομα που δεν βίωσαν κανένα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη κάλυψε οκτώ τύπους αντιξοοτήτων στην παιδική ηλικία: Συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και το να μεγαλώνουν σε ένα νοικοκυριό όπου υπήρχε βία, κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια, διαζύγιο ή μέλος του νοικοκυριού στην φυλακή. “Οι τοξικοί στρεσογόνοι παράγοντες στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν δια βίου επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας μας”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Janet Fanslow, της Σχολής Υγείας του Πληθυσμού της Σχολής Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας.

“Οι επιπτώσεις διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία και δημιουργούν τεράστιο βάρος στην οικογένεια και την οικογένειά μας, τις υπηρεσίες υγείας και την οικονομία”.

Η βίωση έστω και ενός μόνο τύπου αντιξοότητας στην παιδική ηλικία – όπως το να έχει ένα μέλος του νοικοκυριού στη φυλακή ή να είναι μάρτυρας διαπροσωπικής βίας στο σπίτι – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη. Η βίωση δύο ή περισσότερων συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες αναπηρίας και τέσσερις ή περισσότερες με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή άσθμα, μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένους τύπους δυσμενών συμβάντων, σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ladan Hashemi, επίσης της Σχολής Υγείας του Πληθυσμού. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 2.888 απαντήσεις στην έρευνα της Νέας Ζηλανδίας για την οικογενειακή βία του 2019, η οποία διεξήχθη στο Waikato, το Northland και το Auckland.

Οι πιθανότητες καρδιακής νόσου αυξήθηκαν για τα άτομα που είχαν βιώσει συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, είχαν γίνει μάρτυρες διαπροσωπικής βίας ή ζούσαν σε νοικοκυριό όπου υπήρχε κατάχρηση ουσιών. Οι πιθανότητες άσθματος αυξήθηκαν για όσους προέρχονταν από νοικοκυριό με κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια ή διαζύγιο.

Η διεθνής έρευνα δείχνει πώς οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη νευρολογική και ορμονική ανάπτυξη, τις οδούς φλεγμονής, τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες και την τάση για επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση ουσιών. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δεν εξηγούσαν πλήρως τις συσχετίσεις στη μελέτη της Νέας Ζηλανδίας. “Η πολιτική και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι σημαντικά από μόνα τους, αλλά δεν θα μετριάσουν πλήρως την επίδραση των δυσμενών παιδικών εμπειριών”, γράφουν οι Dr Fanslow, Dr Hashemi, Dr Pauline Gulliver και η καθηγήτρια Tracey McIntosh στην ερευνητική εργασία.

Περίπου το 45% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη δεν ανέφεραν δυσμενείς παιδικές εμπειρίες. Η πλειονότητα βίωσε τουλάχιστον ένα και ένας στους τρεις ανέφερε περισσότερα από ένα. Στη μελέτη, η ψυχική υγεία ενός ατόμου χαρακτηρίστηκε ως κακή εάν είχε διαγνωστεί με μακροχρόνια πάθηση ή είχε λάβει πρόσφατα αντικαταθλιπτικά ή υπνωτικά φάρμακα.

παιδική ηλικίαfront-storiesυγεία παιδιώνψυχική υγεία παιδιώνβιώματα παιδιώνμεγάλωμα παιδιώνκακοποίηση