Πώς το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την υγεία του εμβρύου


Νέα έρευνα αποκαλύπτει την σχέση μεταξύ του καπνίσματος της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με επιγενετικές μεταβολές στο νεογνό.

Πρόκειται για τα πρώτα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία πως το παθητικό κάπνισμα του εμβρύου, προκαλεί σοβαρές αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με λοιμώξεις και ασθένειες. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση πως πολλές ασθένειες ενηλίκων οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή, μόλυνση ή εισπνοή καπνού κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Περίπου ¼ των εγκύων γυναικών αναφέρουν πως έχουν βρεθεί σε περιβάλλον με καπνό, και υφίστανται παθητικό κάπνισμα – στην δουλειά τους, σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στο σπίτι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Environmental Health Perspectives από ερευνητές στο Virginia Commonwealth University Massey Cancer Center και είναι η πρώτη που συνδέει το παθητικό κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με γενετικές αλλαγές στο έμβρυο.
«Αυτό που προτείνουμε στις μητέρες είναι να έχουν κατά νου πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε καπνό», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Bernard Fuemmeler, Ph.D., M.P.H (associate director for population science and interim co-leader of the Cancer Prevention and Control program at VCU Massey Cancer Center).

«Ακόμη και χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε καπνό μέσω του παθητικού καπνίσματος, επηρεάζουν γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με ασθένειες και λοιμώξεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όποια έγκυος έρχεται σε επαφή με καπνό θα προκαλέσει κάποια ασθένεια στο έμβρυο. Ωστόσο αυτό συμβάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιοι στην μετέπειτα ζωή» συνεχίζει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 79 έγκυες γυναίκες μεταξύ 2005 και 2011. Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όλες είχαν κάποιο ποσοστό συγκέντρωση ενός παραπροϊόντος της νικοτίνης στο αίμα τους, που σήμαινε κάποια έκθεση σε καπνό.
Μετά τη γέννα αυτών των γυναικών, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο, το οποίο είναι το ίδιο αίμα που κυκλοφορεί στο έμβρυο όσο βρίσκεται στην μήτρα. Όταν τα επίπεδα του παραπροϊόντος της νικοτίνης ήταν υψηλότερα, υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος για τα νεογνά, να εμφανίσουν βλάβες στα γονίδια, που ελέγχουν την ανάπτυξη της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά σε γονίδια που σχετίζονται με διαβήτη και καρκίνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την σημασία του καθαρού αέρα στο περιβάλλον της εγκύου. «Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τα σπίτια μας αλλά και για το εξωτερικό περιβάλλον. Οι πολιτικές για την διατήρηση του καθαρού αέρα είναι κρίσιμες για απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και την προάσπιση της υγείας ειδικότερα των εγκύων γυναικών και γενικά του πληθυσμού».

Πηγή: science daily

παθητικό κάπνισμαέμβρυο