Πώς το στρες επηρεάζει το δέρμα

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός σας. Δεδομένου ότι το άγχος είναι μέρος της ζωής, αυτό που έχει σημασία είναι πώς το χειρίζεστε.
Το άγχος προκαλεί μια χημική απόκριση στο σώμα σας που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και αντιδραστικό. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επούλωση δερματικών προβλημάτων.Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ξεσπάτε περισσότερο όταν είστε αγχωμένοι; Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες κάνει το σώμα σας να παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία λέει στους αδένες του δέρματός σας να παράγουν περισσότερη λιπαρότητα. Το λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.Το άγχος μπορεί επίσης:
  • Επιδεινώσει τα δερματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση, τη ροδόχρου ακμή και το έκζεμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κνίδωση και άλλους τύπους δερματικών εξανθημάτων.
  • Σας κάνει να αμελήσετε την καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Εάν είστε αγχωμένοι, μπορεί να αμελήσετε αυτό το μέρος της ρουτίνας σας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει δερματικά προβλήματα.

Μπορεί επίσης να είναι αγχωτικό να έχετε προβλήματα με το δέρμα σας. Εάν έχετε ένα πρόβλημα που δεν θεραπεύεται ή επανέρχεται, ξανασκεφτείτε πώς διαχειρίζεστε το άγχος σας.

8 τρόποι για να απαλύνετε τις επιπτώσεις του στρες στο δέρμα σας

Πιθανότατα δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το άγχος, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους να το χειριστείτε καλύτερα. Δοκιμάστε αυτές τις προσεγγίσεις:

  1. Μην παραμελείτε το δέρμα σας. Φροντίστε το, ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.
  2. Ασκηθείτε τακτικά . Είναι καλό για το δέρμα σας και για το υπόλοιπο σώμα σας.
  3. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε κάτι που σας αρέσει, ακόμα κι αν έχετε μόνο 10 λεπτά. Κάντε ένα μπάνιο ή διαβάστε ένα βιβλίο.
  4. Κάντε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο.
  5. Ασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, διαλογισμό.
  6. Κοιμηθείτε αρκετά. Επτά έως 8 ώρες κάθε βράδυ είναι το ιδανικό.
  7. Πείτε και όχι. Είναι εντάξει να θέτετε όρια  για να μειώσετε το άγχος σας.
  8. Μιλήστε σε κάποιον. Ζητήστε υποστήριξη από έναν φίλο ή έναν επαγγελματία θεραπευτή.

Διαβάστε ακόμα:

6 πράγματα που πρέπει να κάνετε για την προστασία του δέρματός σας όταν γυμνάζεστε

Δέρμαγήρανση δέρματοςδέρμα και στρες